Djelatnici Hitne službe lani obradili više od 20 tisuća pacijenata: Od njih očekujemo da su uvijek dobre volje i da nam kažu prvu informaciju o našem zdravlju

Autor: D.K.

Djelatnici Hitne službe Požeško-slavonske županije u prošloj su godini medicinski obradili 20.191 pacijenta. Možda bi (ali teško!) kod liječničkog i drugog osoblja, koje radi u medicinskoj Hitnoj službi Požeško-slavonske županije, mogli pronaći samo neke nenamjerne “greškice”, ali bez ikakvih posljedica za pacijenta.

Ekipe su to koje su danonoćno na terenu. Za njih ne postoje ni nedjelje ni blagdani ni državni praznici. Oni su na svojim radnim mjestima i kad drugi odmaraju i oni na svojim radnim mjestima uvijek moraju biti stručni, spremni, pribrani i savjesni. Oni su nerijetko ti od kojih očekujemo da su uvijek dobre volje, da suosjećaju s nama i da nam kažu prvu informaciju o našem zdravstvenom stanju.

Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije

-Od navedenog broja, izlasci na intervencije čine ukupno 5.006 intervencija, 13.692 su ambulantni pacijenti, te 1.493 savjeta i ostalo. Pakrac je od ukupnog broja obrađenih pacijenata imao 1.384 intervencije sa izlaskom na teren, 3.195 ambulantnih pacijenata. Pleternica obzirom da nema ambulantu imala je samo 948 vanjskih intervencija. Požega ukupno 2.674 vanjske intervencije i 10.497 ambulantnih pregleda, a ostatak su savjeti koje daje prijavno dojavna jedinica i liječnici po pozivu – rekao nam je Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

U prošloj godini Zavod je imamo 24 reanimacije tijekom kojih su djelatnici uspjeli spasiti ukupno 5 života što je daleko iznad prosjeka uspješnosti u Republici Hrvatskoj, po vremenu izlaska na intervenciju smo drugi u RH.

Zavod je u prošloj 2018. godini prenio u svoje vlasništvo zemljište od ukupno 4.200 m2 na kojem planira 2020. godine izgradnju buduće zgrade izvanbolničke hitne medicinske pomoći s edukacijskim centrom za koji je Zavod za hitnu medicinu u stručnom i tehničkom smislu ispunio sve potrebne uvjete i osigurao potrebne suglasnosti nadležnog ministarstva. Tijekom tekuće godine Zavod je osigurao sredstva za izradu potrebne projektne dokumentacije i ishođenje svih dozvola.

Tijekom prošlo godine Zavod je završio obnovu voznog parka i medicinske opreme koja se koristi tijekom izlaska na intervencije, te sada svi TIM-ovi raspolažu sa vozilom od 200 KS, s pogonom na sva četiri točka, od kojih je najstarije nešto više od dvije godine. Sva su vozila su opremljena najsuvremenijim defibrilatorima, respiratorima, aspiratorima, videolaringoskopima i svom drugom opremom koja je propisana standardom za hitnu medicinu.

Zavod je ujedno jedan od rijetkih Zavoda koji je tijekom prošle godine poslao na specijalizaciju jednog liječnika iz hitne medicine i ukupan trošak specijalizacije od 1.300.000,00 kuna osigurao iz sredstava EU.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »