Dječji vrtić “rak rana” za općinske čelnike Jakšića

Autor: DK

JAKŠIĆ – Sredstvima IPARD programa općina Jakšić realizirala je značajne projekte koje je na konferenciji za novinare predstavio Ivica Kovačević, načelnik općine, sa svojim zamjenikom Milom Barišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Boškom Obradovićem. Pohvalna je i realizacija projekta energetske učinkovitosti obiteljskih kuća sa kojim se ide i u drugi krug raspisivanja natječaja. Izgradnja dječjeg vrtića i dalje je “rak rana” za općinske čelnike iz razloga jer sami financiraju izgradnju tog objekta iz svog skromnog proračuna iz kojeg se razloga dovršetak izgradnje daleko odužio od planiranoga roka.

-Kanalizacijskom mrežom u naselju Treštanovci izgrađen je kombinirani sustav odvodnje kanalizacijske mreže tog naselja u kojoj je glavni i spojni kanal dužine 3.210 metara. To je gravitacijski i tlačni sustav odvodnje s jednom crpnom stanicom – ističe načelnik općine Ivica Kovačeić naglašavajući kako je ta kanalizacijska mreža spojena na postojeću kanalizaciju u Eminovcima, te dalje prema uređaju za pročišćavanje.

Izvođač radova kanalizacijskog sustava je Brodska Posavina d.d. iz Slavonskog Broda, a ukupna investicija tog projekta je gotovo 3,1 milijun kuna od čega se od IPARD Programa očekuje povrat financijskih sredstava u iznosu nešto manje od 2,9 milijuna kuna.

Pri kraju je izgradnja odvojka ulice Stjepana Radića u Jakšiću koji vodi do još uvijek nedovršene građevine i “bolne točke” načelnika Kovačevića dječjeg vrtića.

-Izgradnja odvojka ulice Stjepana Radića u Jakšiću u dužini od 150 metara i izgradnja voda oborinske kanalizacije u dužini od 255 metara u odvojku te ulice predviđena je i izgradnja kolnika, nogostupa i parkirališta u ukupnoj dužini od 150 metara. Taj odvojak se treba spojiti sa ulazom budućeg vrtića. Vrijednost projekta je 505 tisuća kuna a očekuje se povrat uloženih sredstava za oko 420 tisuća kuna – rekao je Kovačević.

Što se tiče suradnje sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost suradnja sa općinom Jakšić se može ocijeniti veoma dobrom.

-Općina Jakšić je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisuje drugi krug natječaja za energetsku učinkovitost obiteljskih kuća na području općine Jakšić. Ukupna raspoloživa sredstva za subvencioniranje projekata poticanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama u okviru ovog Natječaja iznose najviše 1,66 milijuna kuna, pri čemu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s najviše do 996 tisuća kuna a općina Jakšić sa najviše 83.000,00. Za tu investiciju prihvatljivi su troškovi zamjene postojeće stolarije i ugradnjom nove vanjske, povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće, povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova, povećanje energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline te energetski pregledi certifikati.

Dječji vrtić koji bi trebao biti na ponos stanovnicima Jakšića a i šire nikako da dobije onaj pravi sjaj. Općina Jakšić ima potrebu za dječjim vrtićem jer sada preko 40-ak djece pohađa vrtićke ustanove u Požegi a Jakšić kaoopćina je jedna od rijetkih koja uz Voćin ima u posljednjih deset godina veći broj rođenih od broja umrlih.

-Ministarstvo regionalnog razvoja na čelu sa ministrom Grčićem se oglušuje na sve naše zahtjeve i molbe. Pokušava na svaki način da opstruira svoje ugovorne obaveze koje smo ugovorili još 2010. godine. Investicija izgradnje vrtića u vrijedna je 4,7 milijuna kuna koju isključivo financiramo iz vlastitih sredstava.  Imam sve e mail poruke koje sam slao od ministra do zamjenika i njihovih pomoćnika, ali njih nikako da uspijem doći gotovo tri godine – ogorčeno je prepričavao Ivica Kovačević pokušaj dolaska do odgovornih u Ministarstvu regionalnog razvoja.

Koliko smo mogli zaključiti potpuni dovršetak izgradnje vrtića će se ipak na neki način uspjeti realizirati i to vlastitim sredstvima općine Jakšić uz neznatna sredstva koja dobivaju za kapitalne investicije koja preusmjeravaju na izgradnju dječjeg vrtića. Za potpuni dovršetak potrebno je još 2,2 milijuna kuna. Intenzivno se radi na uređenju i dovršetku izgradnje a za očekivati je da će do Dana općine, 4.prosinca, vrtić biti otvoren uz pomoć izvođača radova koji će “na riječ” vjerovati da će im se u narednoj godini isplatiti preostali dio za izvedene radove.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: