Dječja igra osnova je za razvoj intelektualnih sposobnosti

Autor: S.P.

POŽEGA – U organizaciji Centra za socijalnu skrb Požega, Podružnice Obiteljski centar, jedan od najvećih autoriteta u regiji na području odgoja i obrazovanja dr. Ranko Rajović, autor NTC sustava učenja i doktor interne medicine iz Novog Sada održao je jučer u Požegi petosatnu edukaciju pod nazivom „NTC SUSTAV UČENJA – rana stimulacija djece i razvoj intelektualnih sposobnosti kroz igru“.

Edukacija se sastojala od radionica i predavanja, a da je riječ o doista vrijednom zbivanju svjedoči i veliki interes sudionika – njih 130 sudjelovalo je na predavanju, a radionica koja je ograničena na 35 sudionika bila je popunjena nekoliko dana prije dolaska dr. Rajovića. Okupljenim sudionicima dr. Rajović je govorio o  funkcionalnom znanju, fiziologiji razvoja mozga, razvoju sposobnosti za učenje, te o  značaju rane stimulacije za motoričke i kognitivne sposobnosti. Uz to sudionici su se upoznali s načinom svladavanja NTC tehnika. Funkcionalno znanje je povezivanje informacije, a upravo to nerijetko nedostaje našoj djeci, naglasio je dr. Rajović.

dr. Ranko Rajović, autor NTC sustava učenja i doktor interne medicine iz Novog Sada

“Osnova svega je igra. Dijete kada se igra počinje povezivati informacije i svaka igra je kompleksan kongitivan proces – dijete mora misliti, tražiti riješenja, raduje se ako napravi dobar rezultat, žalosno je ako nije dobar. Takvih običnih dječjih igara više nemamo. Djeca gledaju televiziju, igraju se računalnim igricama, ne misle i sve im je dano na gotovo, a posljedice su nedostatak koncentracije, problemi sa čitanje, loše pamćenje zadataka, sve je povezano s razvojem mozga,” rekao je dr. Rajović.

Roditelji pri tom često čine greške od najranijih dana koje se doimaju banalno ali imaju veliko značenje za razvoj kongitivnih sposobnosti djeteta.  “Roditelji žele pronaći rješenje, a naš je posao da ih educiramo. Često se naprave greške iz najbolje namjere, potpuno nesvijesni da će oštetiti svoje dijete.  Jedna od njih je primjerice, rodilo se žensko dijete i odmah kupimo roza sobu, muško dijete plavu sobu. Potpuna greška jer dijete s mjesec dana starosti ne vidi ništa, vidi mutno i u toj mutnoći jedino vidi kontraste, a kada kupimo sobu u  deset nijansi jedne boje, dijete neće dobiti milijardu  značajnih impulsa u tih prvih mjesec dana, što može uzrokovati problem u školskom uzrastu.  I tu smo mi da educiramo roditelje. Velika greška je i gledati u monitor računala dva, tri sata i ne pomaknuti se. Odmah da objasnim nemam ja ništa protiv računala, to je dobro i korisno, pitanje je samo gdje je granica. Ali po meni ona izgleda ovako – ako je dijete pola sata za računalom bar sat vremena treba provesti u parku ili u vanjskoj igri. Znači duplo dužu kompenzatorsku aktivnost. Pravila su vrlo jednostavna samo treba roditeljima ukazati na njih,” zaključio je dr. Rajović.

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega

“Ideja ovog skupa i edukacije je da se međuresorno povežemo. Tu su predstavnici i stručni radnici iz područja socijalnog sustava, zdravstvenog sustava i obrazovanja i ovakvim zajedničkim aktivnostima upoznajemo se  i djelujemo kako bi bili što uspješniji te odgovoriti na sadašnje potrebe koje jesu u našoj lokalnoj zajednici.Na radionicama smo radili na znanjima koje smo davno zaboravili i u biti smo se vratili u one najniže razrede osnovne škole kako bi se prisjetili načina na koji smo u toj dobi razmišljali. Posebice je to važno za sve koji direktno rade s djecom kako bi znali pristupiti djeci te napraviti određene kvalitetnije promjene u razmišljanju i djelovanju,”naglasila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Više iz kategorije