Dirljiv susret sa roditeljima, braćom, sestrama i rodbinom (foto)

Autor: DK

IMG_2146 (Small)LJESKOVICA – Vjerni tradiciji više od 20 godina proteklog je vikenda ponovno došlo do susreta korisnika Doma za psihički bolesne odrasle osobe Ljeskovica sa svojim obiteljima koje ih redovito posjećuju povodom Međunarodnog dana obitelji, zadnje subote u mjesecu svibnju.

Međunarodni dan obitelji u svijetu je prvi puta obilježen daleke 1994. godine, 15. svibnja, od kada su nedugo nakon toga upriličene posjete najmilijih svojima koje su životne neprilike dovele u ustanovu koja je smještena u živopisnom kraju Požeške kotline, Ljeskovici, koja je smještena između Krndije i Dilj gore u prekrasnom kutku prirode okružene šumom i nepreglednim zelenim površinama.

Malo slavonsko mjestašce na dan kada se obilježava “Dan obitelji” gotovo da je teško prepoznati. Od onih rijetkih vozila koje se s vremena na vrijeme pojave na uskim cestama to maleno mjesto se toga se dana pretvori u pravu “slavonsku metropolu”. Tom se prilikom mogu vidjeti brojne registarske oznake na vozilima, iz brojnih krajeva Lijepe naše koja traže mjesto više kako bi se parkirala, a oni koji su se u njima dovezli brzim korakom hitaju u zagrljaj onima radi kojih su došli. Bilo je dirljivo gledati susrete na koje malo tko može ostati ravnodušan. Taj dan u srca korisnika unosi se velika radost i veselje zbog susreta sa svojim roditeljima, djecom, braćom i sestrama, rodbinom i prijateljima. Iz tog prizora lako se može vidjeti pripadnost sa svojim najbližima koji su proživjeli manji ili veći dio svog zajedničkog života koje je kasnije prvenstveno iz zdravstvenih razloga razdvojio život i odredio život koji nisu takav planirali.

Rada Matoš, ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe

 

-Ovakvi susreti dugo su sanjani san kojem se naši korisnici tijekom cijele godine neobično vesele i s nestrpljenjem očekuju. U tom duhu, u suradnji s radnicima ustanove pripremaju se program koji će izvesti pred svojim obiteljima, uče glumačke tekstove, pišu pjesme, pjevaju i plešu zbog čega su posebno motivirani za taj dan – ističe ravnateljica Doma u Ljeskovici Rada Matoš koja naglašava kako su svi svjesni da nikakva ustanova ne može u potpunosti zamijeniti njihove obitelji ali ističe da svojim radom, svojim ljudskim, humanim i plemenitim odnosom svi djelatnici nastoje stvoriti atmosferu sličnu onoj obiteljskoj.

Brojni su pomaci vidljivi u pružanju kvalitete usluga u Domu za psihički bolesne osobe Ljeskovica koji su posebice vidljivi u posljednje vrijeme za što je veliki doprinos dao bivši ravnatelj Ivan Vlahović što je zdušno nastavila aktualna ravnateljica Rada Matoš.

Uložena su znatna financijska sredstva za što su svatko na svoj način dale razne institucije a sve u cilju  kako bi se stambeni smještajni objekti primjereno uredili. Predodređena su i veća financijska sredstva za veće zahvate koji su nužni za uređenje određenih stambenih jedinica i drugih prostora i opreme.

O osobama koje su smještene u ustanovu brine i skrbi, na vrlo težak ali osobit i human način, stotinjak zaposlenih na kojima se može vidjeti da zdušno rade i da su na usluzi svima onima koji su u potrebi.

Tradicionalnom obilježavanju “Dana obitelji” prethodila je sv. Misa koju je predvodio mjesni čaglinski župni vlč. Milan Klobučar nakon koje su korisnici okazali svoja umijeća pjesmom, plesom i igrokazom što su uvježbavali s radnicima ustanove za što su dobili ogroman aplauz brojnih posjetitelja, prijatelja i rodbine.

Po završetku službenog dijela proslave nastavljeno je zajedničko druženje i domjenak što je također bilo jako lijepo i s oduševljenjem prihvaćeno ali je na kraju rastanak učinio tugu i radost što je ublažilo očekivanje što skorašnji novi susret sa svojim najmilijima.

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: