DIJECEZANSKI MUZEJ POŽEŠKE BISKUPIJE DONACIJOM BOGATIJI ZA JOŠ JEDNO REMEK DJELO: Slika “Isusa osuđuju” Ivana Tišova /FOTO/

Autor: DK

Slika “Isusa osuđuju” poznatog hrvatskog slikara Ivana Tišova od neki dan krasi Dijacezenski muzej Požeške biskupije.

Ništa neobično da slika nije većih dimenzija, 3,5 sa 1,5 metra pa je trebalo poseban pristup njenom opremanju za Muzej. Za sliku je izrađen poseban okvir a za uramljivanje iskorišten je prostor Požeške katedrale. Potom je slika prevezena u obližnji Muzej.

Obzirom na veličinu, slika je jedino mogla biti smještena u ulaznom hodniku iznad kružnog stepeništa gdje se već nalazi nekoliko slika velikih dimenzija. I tu je bilo poteškoća pa se morala izgraditi improvizirana skela.

Slika je u vlasništvo Muzeja došla donacijom. Na slici je prikazan trenutak kada Pilat osuđuje Isusa. Naslikana je davne 1914. godine.

Slikar Ivan Tišov pripada vrhu hrvatskog slikarstva s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Iako dobrim dijelom u sjeni ostalih velikana tadašnje hrvatske umjetnosti, ponajprije Bukovca, Medovića, Čikoša-Sessije i Crnčića, nezaobilazno je ime koje je stvaralo djela neprolazne kvalitete. Rođen je u Viškovcima kraj Đakova,1870., a umro u Zagrebu, 1928 godine. Školovao se na Obrtnoj školi u Zagrebu, potom na Kunstgewerbeschule (1883–93) u Beču, na Akademiji u Münchenu (1893–94) i na Académie Julian u Parizu. Od 1905. bio je profesor na Obrtnoj školi u Zagrebu. Kao štićenik Ice Kršnjavoga izveo je niz dekorativnih kompozicija u javnim i kulturnim ustanovama i crkvama. Bavio se i ilustracijom.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »
Postavke kolačića