Devet prvih hrvatskih redarstvenika iz Požeštine koji su 1990. imali hrabrosti odazvati se

Autor: DK

POŽEGA – Slobodno se može reći da je 5. kolovoz 1990. i 1995. promijenjena hrvatska povijest. Na današnji dan 1995. godine završila je velika vojna operacija “Oluja”. Bio je to veliki pothvat koji ne treba nikako zaboraviti jer su toj akciji oslobođena okupirana područja tada pod nadzorom pobunjenih Srba. Uz taj događaj veže se još jedan i to veoma važan koji se dogodio 1990. godine kada je oformljena je prva oružana postrojba u Hrvatskoj, “Prvi hrvatski redarstvenik”.

5. kolovoza 1990. godine na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu postrojene su dvije bojne sa ukupno oko 1800 pripadnika. Među tim pripadnicima bilo je devet hrabrih momaka iz Požeštine koje je na današnji dan u ranim jutarnjim satima “odvelo srce” do Zagreba kako bi se priključili onim brojnima koji su došli u nepoznato znajući samo da se trebaju staviti na raspolaganje jer ih je trebala domovina.

Ante Barišić iz Tekića, Ante Bošnjak iz Jakšića, Ivica Fridl iz Svilne, Jozo Grbeš iz Jakšića, Marijan Hrmić iz Buka, Pile Julardžija iz Požege, Zoran Jušić iz Buka, Ivan Kvaternik iz Bučja i Dražen Pavičić iz Požege. To su momci koji su se tada imali hrabrosti i odazvati se i biti dionici među njih 1800 koji nisu niti slutili što ih sve čeka. Od njih devetorice još uvijek je njih trojica u aktivnom sastavu MUP-a, Ante Barišić, Ivica Fridl i Zoran Jušić.

Kako nam je rekao jedan od požeških prvih redarstvenika, 5.kolovoza 1990. godine njih deset se sastalo u cik zore kod Zvečeva nakon čega su se zaputili prema Zagrebu kako bi stigli na vrijeme da dobiju raspored koji će u koju bojnu i satniju.

Tri dana kasnije 8. kolovoza 1990. godine smotru jedinica izvršio je dr. Franjo Tuđman, koji je tom prilikom rekao:

” Vi morate biti predstavnici nove demokratske suverene vlasti Hrvatske i zadobiti povjerenje ljudi. Morate biti odlučni i odrješiti, nepomirljivi, ali krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svojega čuvara, kao svoga predstavnika. I u tom smislu, ja vas molim, ali i zapovijedam, da se pojavite na ulicama, u selima i gradovima, i da budete ono što će od vas zahtijevati vaš ministar i što će vrhovništvo Hrvatske zahtijevati – da budete zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske.”

Planirana dvomjesečna obuka prekinuta je već devet dana kasnije. 17. kolovoza, tri helikoptera sa pripadnicima policijske postrojbe presreli su borbeni zrakoplovi JNA iznad prostora Like i zapovjedili im, pod prijetnjom rušenja, vraćanje na polazno uzletište, odnosno u Zagreb. Već je tada JNA nedvosmisleno pokazala što misli o izraženoj volji građana Hrvatske. Isti dan osvanule su i barikade na prometnicama u okolici Knina, te Benkovcu i Obrovcu. Milan Babić proglasio je “ratno stanje” i taj dan se općenito uzima kao dan početka Domovinskog rata.

Postrojbe iz sastava Prvog hrvatskog redarstvenika tijekom rujna 1990. godine suzbile su pobunu dijela srpskog stanovništva na Banovin (Petrinja, Glina, Kostajnica, Dvor na Uni), a pripadnici tih postrojbi  bili su jezgro formiranja Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene Rakitje koja je prerasla u 1. gardijsku brigadu HV, vojne policije na Tuškancu, te mnogih specijalnih postrojbi MUP-a i prvih brigada ZNG-a.

/Foto: Ilustracija, PHR/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: