Deset godina istina o Domovinskom ratu u požeškom kraju širi se i sa legendarnog Sokolovca /FOTOGALERIJA/

Unazad desetljeće na kraju svake školske godine za učenike osmih razreda požeških osnovnih škola na legendarnom brdu Sokolovac iznad grada, poznatom po borbi Požežana protiv turskih osvajača,  organizira se „Sat istine“ svojevrsno predavanje o događajima tijekom Domovinskog rata na području Požeštine.

Organizator je Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Požeško-slavonske županije, a potporu kontinuirano daju grad Požega i županija.

-Zahvalni smo svima na odazivu, a posebice ljudima koji su zaslužni za pokretanje ovih predavanja, kao i za njihovo održavanje kroz sve godine – kazao je u pozdravnoj riječi predsjednik te udruge Krešimir Pavelić koji je zaslužnim pojedincima uz ovaj jubilej „Sata istine“ uručio zahvalnice, koje su primili su ih: Zdravko Ronko(gradonačelnik u vrijeme pokretanja projekta), sadašnji gradonačelnik Darko Puljašić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i ravnateljica OŠ Dobriše Cesarića Zvjezdana Krip jer se ta škola prva uključila u ovoj projekt jedinstven na našim prostorima.

Uz osnovce i njihove nastavnike predavanju su nazočili saborski zastupnik Zdravko Ronko, gradonačelnik Darko Puljašić general-bojnik Jozo Miličević, inače ratni zapovjedniki 1. Gardijske brigade Tigrovi, te predstavnici udruga proisteklih iz rata.

-Sat istine smo pokrenuli da domovinski rat ne ode u zaborav, a vi ćete nastaviti pronositi domoljublje – istakao je saborski zastupnik Zdravko Ronko. Proteklih godina ovakva predavanja u više su navrata upriličena i za  osnovce drugih škola, kao i za srednjoškolce.

-Domovina se branila hrabro i pošteno sa iskrenim domoljubljem i ta slavna vremena se ne trebaju nikad zaboraviti – poručio je okupljenima požeški-gradonačelnik  Puljašić.

Izlagač o ratu na ovim prostorima bio je kao i prethodnih godina umirovljeni bojnik Mario Kalan, koji je poznat kao neumorni istraživač i sakupljač građe o ratnim danima na tlu Požeštine.

Osmaši su imali priliku i upoznati se s naoružanjem, vojnom opremom i oklopnim borbeni vozilom te policijskim psom koji je dresiran za pronalazak eksplozivnih naprava. Dakako da je bilo pitanja na koja vojni policajci nisu uspjelu odgovoriti zbog kratkoće vremena i velikog zanimanja.

Foto: D. Mirković

0 Comment