Deseci folkloraša i folklorašica prikazali običaje Slovaka i Čeha, te Slavonije i Rame /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda iseljenih Slovaka Slovačke, te Požeško-slavonske županije, općine Jakšić i Turističke zajednice Zlatni Papuk Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića organizirala je svoju tradicionalnu 14. manifestaciju „Slovaci Slovacima“ na kojoj je nastupilo stotinjak folkloraša, folklorašica, pjevača i svirača s područja Požeštine.

Mladi solista osebujnog glasa Luka Žiberna, talentirani učenik požeške Glazbene škole, otpjevao je državne himne Hrvatske i Slovačke. Pozdravne riječi sudionicima u dvorani Društvenog doma u Rajsavcu, gdje je priredba preseljena zbog kišnog vremena, uputio je Pavel Treger, predsjednik MS Kukučin Kuntarić, te je podsjetio na povijest doseljavanja Slovaka u ove krajeve.

Zamjenik predsjednika jakšićkog Općinskog vijeća Mario Glavaš pozdravio je prisutne u ime općine Jakšić pohvalivši rad Matice slovačke i njihovu suradnju sa tamošnjim HKUD Slavonija.

-Unatoč koroni i zahtjevnim vremenima ova manifestacija ide dalje, a ljepota folklornog izričaja pokazuje bogatstvo tradicije – istakao je otvarajući priredbu zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, te dodao da su Slovaci  prisutni u društvenom i javnom životu ovog kraja. Matica slovačka u Jakšiću ima 180 članova, koji djeluju kroz više sekcija njegujući kulturu, pjesme i običaje starog kraja.

Nastupili su dječja i odrasla skupina MS Kukučin Kuntarić, zatim folkloraši HKUD Slavonija, pripadnici Čeških beseda Kapotol i Bjeliševac, zavičajno KUD Rama iz Pleternice, te muška pjevačka skupina Grabarčani iz Grabarja.

Pokazali su bogatstvo običaja i pjesama Slovaka i Čeha, te Rame i Slavonije. Potporu organizaciji manifestacije dale se udruge jakšićkog kraja.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek