Depopulacija je strašna jer se zanemaruju istinske vrijednosti

Autor: J.M.D.

VELIKA – Na blagdan sv. Augustina, zaštitnika župe, općina Velika obilježila je svoj dan. Tom prigodom u župnoj crkvi služeno je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio pater Niko Bilić, isusovac-misionar iz Zagreba. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća u Vatrogasnom domu u Velikoj koju je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović i pozdravivši se goste i uzvanike te prepustila riječ načelniku općine Velika Vladi Bobanu.

pater Niko Bilić

– Ljudi odlaze, depopulacija je strašna, a oni koji vode ovu zemlju zanemaruju istinske vrijednosti – tim je riječima započeo načelnik općine Velika Vlado Boban svoj govor te nastavio zabrinjavajućim riječima o sve većem broju mladih koji odlaze iz Velike. Nadalje je posebno istaknuo koliko je zadovoljan što je općina uspjela dati svih 50 stipendija prema studentima, te barem na taj način pomoći mladima. No, problem i dalje leži u gospodarstvu i nezaposlenosti. Usprkos naporima da se pokrene poduzetništvo, navodeći primjer davanja hala Kamen Ingrad na besplatno korištenje prve tri godine svima koji bi pokrenuli proizvodnju, odaziva nije bilo te je zaključio kako problem leži u vladajućima.

S obzirom kako je sjednica svečana Boban je nastavio u malo vedrijem tonu. Istaknuo je još jednom koliko je važno što je općina Velika uspjela vratiti sve dugove.

– U osam godina vraćeno je oko 25 milijuna kuna. Ti novci su otišli iz džepova svih stanovnika, radnika i svih onih koji pune ovaj proračun, umjesto da se s tim novcem napravilo nešto. No, to se moralo vratiti i sad se ide dalje, u nove projekte – rekao je Boban.

Najviše entuzijazma na licu načelnika, a i svih prisutnih gostiju primijetilo se u trenu kad je krenuo nabrajati projekte na kojima općina trenutačno radi, ili će ih tek započeti. Dovršetak dječjeg vrtića u vrijednosti 3,2 milijuna kuna u čijoj izvedbi je općina sudjelovala sa 70%, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 30% od posebne je važnosti za Veličane. Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, širenje plinske mreže, solarni park te  radovi na mjesnim domovima samo su neki od brojnih projekata općine Velika. Ne treba zaboraviti ni projekte privatnih investitora, točnije Colora, vinarije Galić i tvrtke Zlatne terme, koji će po riječima načelnika, podići gospodarstvo i zaposlenost u općini.

Nakon ovakvog govora načelnika Bobana, njegovi stranački kolege, saborski zastupnik Franjo Lucić i požeško slavonski župan Alojz Tomašević mogli su samo zaključiti u svojim govorima kako će svi načelnici i gradonačelnici HDZ-a nastaviti sa ovakvom odličnom gospodarskom politikom kroz koju će spriječiti odlazak mladih iz naše županije.

Svečanoj sjednici nazočili su i gosti iz gospodarskog, javnog i društvenog života. Osim požeško slavonskog župana Alojza Tomaševića i saborskog zastupnika Franje Lucića, prisustvovali su i dožupani Željko Jakopoić i Ferdinand Troha, predsjednica županijske Skupštine Mirela Mezak-Stastny, gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije te načelnici prijateljskih općina iz Raše i Mađarske.

Više iz kategorije