Demografski alarm i egzodus mladih obitelji iz Hrvatske – kako zaustaviti negativna trend

Autor: S.P.

POŽEGA – Alarmantna  demografska slika u Hrvatskoj i nužnost donošenja strateških odluka bile su teme predavanja koje je jučer u Gospodarskoj komori u Požegi održao poznati demograf s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Stjepan Šterc.

Demografska problematika, naglasio je Šterc, morala bi biti u temelju ukupnog razvoja Hrvatske, a niti jedna institucija u državi još uvijek nema odjel koji bi se time bavio.

dr. sc. Stjepan Šterc

-Ono što je svima definitivno jasno, demografska problematika ključna u državi odmah nakon gospodarske ili uz nju, i  nešto je o čemu Hrvatska mora ozbiljno razmisliti i napraviti revitalizacijske planove. Jer, ukoliko idemo u demografski slom nećemo imati niti odgovarajući gospodarski razvitak. Procesi su uglavnom negativni, mlada populacija nas napušta, gotovo bježi glavom bez obzira iz države i nije to samo pitanje njihove nezaposlenosti i gospodarskih vrijednosti već je povezano s nezadovoljstvom kako se razvija hrvatsko društvo i ta nesigurnost koju osjećaju postala je dominantni faktor u iseljavanju. To razara hrvatsku budućnost a mi još uvijek na političkoj razini razmišljamo bi li ili ne bi postavili koncepciju demografske revitalizacije – rekao je Šterc dodajući kako će se, nastavi li se ovaj trend u doglednoj budućnosti srušiti svi sustavi – od školskog, zdravstvsvenog, socijalnog do rada.

Dodaje kako se klasična populacijska politika ne može zasnivati samo na domicilnoj populaciji već se mora razviti i model kroz imigracijsku varijantu, a nužno je i više pažnje posvetiti zaštiti žene, prije svega ekonomskoj.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: