Demografska, sociološka i gospodarska katastrofa poljoprivrede i gospodarstva

Autor: D.K.

Udruga OPG-a Život logoKUTJEVO – Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava „Život“, koja ima sjedište djelovanja u Kutjevu, već duže vrijeme uz skupinu „Živo selo“ ukazuje na konkretne probleme i predlaže kako zaustaviti “klizanje u prijeteći ponor”.

Činjenici je da se u budućoj provedbi Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije ostavlja više prostora za rješavanje specifičnih nacionalnih problema, ali da se ključne ideje tih rješenja za šestogodišnje razdoblje do 2020.godine moraju podastrijeti Europskoj uniji do 1. kolovoza 2014. godine.

-To nas je ponukalo da ponudimo hrvatski model potpora u obliku izravnih plaćanja koji bi pomogao proizvodnom regeneriranju hrvatskog sela po uzoru na uspješne zapadnoeuropske zemlje a kompatibilan je s “Osnovnim” načelima zajedničke poljoprivredne politike EU, Zakonom o poljoprivredi RH i Deklaracijom UN o poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima – u svom obraćanju predsjedniku Vlade RH naglašava Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život koje potpisuje predsjednik Antun Laslo.

Jako je malo preostalo vremena koji preostaje do rasprave Vlade, naglašavaju u Udruzi iz kojeg razloga predsjednika Vlade RH pismom žele upoznati s našim prijedlozima nadajući se da će Ministarstvo poljoprivrede prihvatiti upućene prijedloge vezane za preraspodjelu “omotnica” ukupnih izravnih plaćanja za prve hektare. U pismu se također naglašava kako se trebaju zadržati postojeća prava na plaćanje podijeljena 2011. i 2013. godine uz jasnije argumente u podjeli proizvodnih plaćanja. Također se traži od premijera potpora kako bi se javno objavili podatci na temelju kojih je izrađen prijedlog reforme izravnih plaćanja te da se javno omogući uvid u materijal koji će biti proslijeđen Europskoj komisiji do 01.kolovoza 2014. godine.

Udruga „Život“ je sve svoje zahtjeve i prijedloge poslala na javni uvid, učinila simulacije i tražila podatke tijekom trajanja rasprave u predloženim rokovima i na referentnim mjestima. Inicijativom Udruge “Život” došlo je do značajnih izmjena prvotnog prijedloga reforme potpora putem izravnih plaćanja.

Unatoč službenim obraćanjima Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava „Život“ nije bilo omogućeno korištenje podataka za još kvalitetnije analize i simulacije na temelju kojih se mogla još bolje pripremiti argumentirana javna rasprava o predloženom modelu reforme izravnih plaćanja.

U kontekstu svega onoga što smatraju bitnim u Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bit će prinuđeni obratiti se i Europskoj komisiji za pomoć. Smjer nastojanja Udruge je upravo ravnomjernija i pravičnija podjela potpora čiju mogućnost nudi Zajednička poljoprivredna politika. Sve je to još interesantnije iz razloga jer Hrvatska ima najkoncentriraniji i najneravnomjerniji raspored izravnih plaćanja što prijeti zamiranju svih aktivnosti u populaciji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Vremena je ostalo vrlo malo! Hrvatski se prijedlog do 01.kolovoza 2014 mora prijaviti Europskoj komisiji, a ono što bude prihvaćeno nacija bi trebala baštiniti sljedećih 6 godina.

 

 

Više iz kategorije