Darivanje namirnica onima koji su u potrebi

Autor: DK

POŽEGA – Udruga Svitak koja je osnovana u siječnju 2014. godine danas je otvorila Socijalnu samoposlugu, koja je prva kao takva trgovina u Požeško-slavonskoj županiji koja će usluge pružati u Požegi na adresi Miroslava Kraljevića 6. Udruga je do sada djelovala kao partner Centra za socijalnu skrb Požega kroz aktivnosti povećanja socijalne isključenosti osoba s invaliditetom, organizirali je radionice i druženje osoba s invaliditetom korisnika socijalne skrbi, a sudjelovali su i u prikupljanju potrepština stanovnicima poplavljenih područja i donaciji jabuka korisnicima socijalne skrbi.

Predsjednica Udruge Svitak Margareta Krajnović

-Naziv Udruge proizlazi iz riječi koje opisuju našu misiju i područje djelovanja, a to je solidarnost, volonterstvo, individualni pristup, tolerantnost, afirmacija i komunikacija. Projekt Obiteljska košarica „Dajem osmijeh, primam radost” prošao je na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih, a vrijednost projekta je 175 tisuća kuna koji ima za cilj smanjiti stopu rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina, obitelji sa djecom i korisnika zajamčene minimalne naknade na području grada Požege – istakla je predsjednica Udruge Svitak Margareta Krajnović koja je pozivala građane da se uključe u prikupljanje namirnica, odjeće i školskih potrepština, igračaka koje mogu osobno donijeti u prostorije Udruge, Centra za socijalnu skrb Požega ili putem košarica koje će biti postavljene u suradnji sa trgovačkim centrima, a kao prvi takav trgovački centar u Požegi imati će takvu košaricu u KTC-u.

Članovi Udruge naglašavaju da im je cilj osigurati samoposlugu i nakon provedbe projekta i dobivene državne potpore za što su uvjereni da će uspjeti te da ima dobrih ljudi koji će znati prepoznati i odgovoriti na potrebe onih kojima je pomoć stvarno i potrebna.

Voditeljica Projekta „Dajem osmijeh, primam radost“ u Udruzi Svitak, Senada Budimlić

-Projekt Obiteljska košarica „Dajem osmijeh, primam radost“ je projekt financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih u vrijednosti  175 tisuća kuna. Nositelj projekta je ova naša Udruga, “Svitak”, a Centar za socijalnu skrb Požega je partner u provedbi ovih naših aktivnosti. Prema trenutnim podatcima Centra za socijalnu skrb Požega imamo 101 obitelj s djecom i 135 samaca kojima je pomoć potrebna i kojima će se nastojati kroz ovaj projekt pomoći, projekt Socijalne samoposluge u kojoj će se korisnicima zajamčene minimalne naknade omogućiti nabavka osnovnih namirnica i higijenskih potrepština, ali isto tako i djeci korisnika kupiti će se odjeća i obuća, školski pribor i druga potrebna oprema – rekla je voditeljica Projekta „Dajem osmijeh, primam radost“ u Udruzi Svitak Senada Budimlić koja je naglasila kako će se trudit  što više približiti potrebama i željama korisnika i pristupiti svakom korisniku individualno.

Socijalna samoposluga za sada će biti otvorena utorkom i četvrtkom od 9-12 sati. Informacije o socijalnoj samoposluzi  korisnici mogu dobiti i u Centru za socijalnu skrb Požega u koji će građani zaintersirani za donaciju hrane i odjeće, te drugih potrepština moći donijeti potrepština prema svojim mogućnostima.

-Cilj projekta je i upoznavanje i senzibliliziranje javnosti o problemu siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina i iskreno se nadamo da će građani Požege i Požeško-slavonske županije prepoznati humanitarnu svrhu ovog projekta i pomoći nam svojim donacijama – dodala je Senada Budimlić.

Pomoć radu Socijalne samoposluge može se pomoći na više načina, volontiranjem, prikupljanjem namirnica, higijenskih i drugih potrepština u trgovačkim centrima u kojima su postavljene košarice, doniranjem namirnica, odjeće i školskih potrepština, dječjih igračaka i sl.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega, Martina Vlašić

-Centar za socijalnu skrb Požega je do sada partner i drugim Udrugama na području Grada Požege, odnosno suradnik na području drugih gradova i općina. Sada je u tijeku provedba projekata Ministarstva socijalne politike i mladih za besplatnu prehranu u školama djeci čiji roditelji nisu u mogućnosti platiti školsku kuhinju, a i partner smo na ovom projektu Udruge SVITAK, a čiji je cilj smanjiti stopu rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina. Za sada su tu uključeni korisnici zajamčene minimalne naknade sa područja Grada Požege i prigradskih naselja, ali nam je interes pružati pomoć i korisnicima sa drugih područja – rekla je Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega i kao usporedbu navela kako četveročlano kućanstvo sa dvoje školske djece, a koji nemaju podršku roditelja ili obitelji teško mogu podmiriti sve potrebe sa zajamčenom minimalnom naknadom, te je ovakva pomoć u naravi uvijek dobrodošla.

-Osim toga što je projekt i rad Udruge u interesu korisnika, ovdje se radi i o interesu lokalne zajednice. Dobro je da ovakve inicijative postoje, da građani imaju kome se obratiti ukoliko žele pomoći na bilo koji način. Također širimo mrežu socijalnih usluga i pružamo korisnicima, osim sustava socijalne skrbi u institucijama i ovakav neformalni sustav podrške. Biti će to mjesto gdje će korisnici moći ostvariti i međusobne kontakte i dobiti dodatne informacije – zaključila je Martina Vlašić.

Kako članovi Udruge Svitak tako i i socijalni radnici, koji se osim što na poslu susreću sa zahtjevnim dnevnim zadaćama, imaju energije pomoći i žele pomoći radu Udruge i baviti se humanitarnim radom i to u svoje slobodno vrijeme.

Na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega danas je 797 korisnika zajamčene minimalne naknade. Na području Požege je 258, Pleternici 147, Brestovcu 66, Čaglinu 70, Jakšiću 39, Kaptolu 54, Kutjevu 89 i u Velikoj 76. Broj odobrenih jednokratnih naknada do sada je 447.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: