“Danas se mora, ne ići u korak s vremenom, nego ispred njega” (foto)

KAPTOL – S pet godina je sjeo na traktor, s deset je već odlazio ocu pomagati na pilani…sad mu je tek 40 a već je pravi vetaran među proizvođačima povrća u našoj županiji. I jedan od najuspješnijih. To je Damir Humski iz Kaptola kojemu u poslu pomaže cijela obitelj: supruga Anita, sin Alen i kći Ana. Kod kuće smo ga, međutim, zatekli samog.

– Njih troje su jutros rano otišli u Slav.Brod na tržnicu. U Požegu ne idemo jer se ne slažem s načinom kako se dodjeljuju klupe na korištenje. To se mora raditi putem natječaja, ne mogu neki vječno biti na određenim mjestima. Osim ovako u slobodnoj prodaji, dosta prodajemo i preko trgovačkih lanaca. Inače, trebali biste razgovarati s mojom suprugom, ona je profesor doktor za povrće – kazao je na početku razgovora Damir.

Obitelj Humski proizvodi različite vrste povrća, od paprike i rajčica, preko krastavaca do brokule, kupusa, patlidžana….i to na velikim površinama. Trenutno imaju čak 2000 četvornih metara plastenika. I ono što je najzanimljivije, uzgaja različite vrste paprika, rajčica…- Eksperimentiramo neprestano. Primjerice, trenutno je na tržištu glavna specijalna paprika tzv. roga koja se koristi za ajvar. Imamo i ‘pinki’ rajčicu kakvu nitko nema u našem kraju. Na jednoj stabljici trenutno se nalazi između 7 i 8 kilograma plodova a kad se svi cvjetovi do vrha zametnu, trebalo bi biti deset kilograma. U ovom poslu ako želite biti uspješni, morate ići ne u korak s vremenom, nego ispred njega – dodao je Damir.

U korak s vremenom, odnosno ispred njega, obitelj Humski ide i kada je riječ i o ‘pratećim sadržajima – strojevima i prostoru za skladištenje, te sustavu navodnjavanja. To konkretno znači da za obradu zemlje imaju svu potrebnu mehanizaciju, izgradili su i dva velika skladišta a priključeni su i na sustav navodnjavanja koji je, kao prvi takav u županiji, za općinu Kaptol i proizvođače s njenog područja, izgradilo Ministarstvo regionalnog razvoja. O tome koliko je novca u sve to uloženo, Damir Humski nerado govori. – Riječ je o milijunskim iznosima – kazao je kratko dodajući tek kako je za jedno skladište iz predpristupnih fondova EU dobio 50 000 eura.

Kada je o planovima riječ, obitelj Humski ih, naravno, ima no Damir za sada oprezno otkriva tek jedan od njih čija je realizacija već počela. – Planiramo prerađivati paradajz. Kod kuće imamo prostor a i kotao. Potrebno je još nabaviti pasirku i onda ćemo na tržište plasirati sirovu paradajznu juhu koju će onda građani kod kuće moći dovršiti po želji – najavio je D.Humski.

no images were found

0 Comment

Send a Comment