Dan planeta Zemlje: Prve korake u očuvanju Zemlje možemo napraviti već „na kućnom pragu“, odvajanje otpada jedan je od njih

Autor: PROMO

Klimatske promjene i aktivnosti koje bismo trebali provoditi u očuvanju Zemlje tema su ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje koji se 22. travnja u svijetu obilježava od 1970. godine pa je ova godina u znaku 50. obljetnice snažnijeg promišljanja o potrebi očuvanja okoliša. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Poruka mališana iz Dječjih vrtića Požega

Kako bi svoje sugrađane ekološki osvijestili i potaknuli ih na veću brigu o okolišu, djelatnici Komunalca Požega d.o.o. kontinuirano provode edukativne radionice koje su do sada održane u svim dječjim vrtićima i osnovnim školama na području Požeštine te za srednjoškolce i ostale građane koji su pokazali interes. S edukacijama u školama nastavit ćemo kad se učenici ponovno vrate u školske klupe. U sklopu radionica i drugih aktivnosti koje provodimo u samom središtu grada Požege, građane educiramo o potrebi odvajanja otpada te im uz edukativne letke i brošure dajemo platnene vrećice kako bi ih koristili umjesto plastičnih vrećica koje su zbog svoje štetnosti jedan od najvećih problema današnjice.

Edukacija u Dječjem vrtiću Jakšić

Prve korake u očuvanju planeta Zemlje možemo napraviti već „na kućnom pragu“. Odvajanje otpada jedan je od njih. Iako velik broj građana odvaja otpad, još uvijek ima onih koji korisni otpad bacaju u zelenu posudu za miješani komunalni otpad pa umjesto na recikliranju i oporabi, završi na odlagalištu.

Nažalost, neki otpad bacaju u prirodu pa su na nekoliko lokacija u okolici Požege u vrlo kratkom vremenu nastala brojna divlja odlagališta. Otpad odbačen u prirodu narušava njezinu ljepotu, zagađuje okoliš, ali prije svega šteti zdravlju svih nas i generacija koje će ovdje živjeti nakon nas.

Možemo i drukčije! Postoji bolji, jeftiniji i ekološki prihvatljiv način zbrinjavanja otpada, a to su reciklažna dvorišta. Lani su otvorena reciklažna dvorišta u Požegi i Pleternici gdje građani mogu dovesti više od 40 vrsta otpada te ga BESPLATNO, uz pomoć djelatnika reciklažnog dvorišta, pravilno odložiti. Taj otpad odlazi na recikliranje i ponovnu uporabu. Reciklažna će dvorišta uskoro biti otvorena u Jakšiću i Velikoj.

Reciklažno dvorište Požega

Javnom uslugom prikupljanja miješanog komunalnog otpada, koju na području osam jedinica lokalne samouprave u Požeško-slavonskoj županiji provodi Komunalac Požega d.o.o., obuhvaćeno je cca 18.500 korisnika.

U domaćinstvima već imamo plave kante i vreće za papir, žute vreće za plastiku i zelene za staklo, a građanima koji su iskazali interes podijeljeno je 1400 kompostera. Odvojeni korisni otpad Komunalac Požega d.o.o. prikuplja jednom mjesečno, odnosno jednom u dva mjeseca i ta je usluga za građane besplatna.

Svatko od nas godišnje proizvede prosječno 400 kg otpada, recikliramo ga manje od četvrtine. Savjesnim gospodarenjem otpadom čuvamo okoliš, zdravlje nas i budućih naraštaja, štedimo novac i smanjujemo količinu otpada na odlagalištima te time i emisije stakleničkih plinova koje dovode do klimatskih promjena. Mijenjanjem navika i savjesnim ponašanjem prema okolišu napravit ćemo puno za prirodu koja će nam to zasigurno višestruko vratiti.

Divlje odlagalište u okolici Požege

Neka nas današnji dan potakne na razmišljanje čuvamo li dovoljno naš planet te što, uz malo truda, možemo napraviti kako bi nam život na Zemlji bio bolji.

Ne zaboravimo –  budućnost Zemlje u našim je rukama! Želimo Vam sretan Dan planeta Zemlje! Komunalac Požega d.o.o.

Hijerarhija gospodarenja otpadom

[FAG id=274117]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88