DAN OPĆINE KAPTOL: Godišnje nagrade primili Anamarija Marinac, Mile Pavelić, HEP Plin, Niskogradnja Marjanović i OPG Miroslav Bartolović

Autor: Jelenko Topić

Slaveći svoj dan i blagdan zaštitnika Sv. Petra i Pavla općina Kaptol je u nizu svečanosti imala je polaganje vijenaca na spomenike braniteljima, te svečanu sjednicu Općinskog vijeća kojoj su nazočili županica Antonija Jozić sa zamjenikom Ferdinandom Troha, zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević, gradonačelnici Pleternice i Kutjeva Marija Šarić i Josip Budimir, predsjednici više općinskih vijeća i načelnici općina, te predstavnici javnih poduzeća, udruga i drugih, a kao gosti tu su bili i prijatelji iz Mađarske i Općine Buzsak.  Sjednicu je otvorio i pozdravio uvažene goste predsjednik Općinskog vijeća Kaptola Dario Lončarević, a potom se sudionicima obratio načelnik općine Mile Pavičić.

blank

-Danas proslavljamo ne samo Dan Općine nego i 800 godina od prvog pisanog  spomena Zbornog Kaptola sv. Petra, s čime se ne može podičiti nitko na ovim našim prostorima. Kaptol se prvi  puta spominje 1217. godine u ispravi pečuškog Kaptola u imenu njegovog prvog prepošta Tiburcijusa. Kaptol sv. Petra  osnovan je  je vjerojatno 80-tih godina 12. stoljeća u vrijeme pečuškog biskupa Kalana, a ovaj prostor je bio puno prije naseljen i imao vrlo značajnu ulogu kroz povijest svjedoče nam  i svakodnevno nam daju nove spoznaje arheološka nalazišta – istakao je načelnik Mile Pavičić.

Posljednjih dvadesetak godina na otkrivanju novih spoznaja o životu na ovim prostorima intenzivno radi prof, dr. sci Hrvoje Potrebica, a sustavnim istraživanjima Kaptol se smjestio na karte svjetske arheološke baštine što svjedoči Odluka vijeća Europe da arheološko-turističku  rutu „Putevima ratnika“, kao dio Željeznodobnih ruta Podunavlja, proglasi europskom kulturnom rutom, što je značajan turistički potencijal ovog područja.

-Ponovnim uspostavljanjem općine 1993. godine, ovaj prostor, unatoč kritičarima postojanja ovakvog teritorijalnog ustroja, dobio je novu razvojnu priliku, koja nam je bila ukinuta 1955. godine, a unatoč svemu ipak se pokazalo da o svom razvoju najbolje može brinuti lokalna sredina, a ne nekakvi udaljeni centri moći – nastavio je M. Pavičić i dodao da je kroz četvrt i više stoljeća Kaptol, kako kaže pjesma sa našeg zadnjeg festivala, promijenio lice, a ne samo lice nego i dušu jer  je to danas sredina ugodnog življenja za sve svoje  stanovnike, ali i sa mogućnost za razvoj gospodarstva.

Perspektivu vide u razvoju  kontinentalnog turizma  jer se 30 posto teritorija nalazi u granicama Parka prirode Papuk, vinorodni su kraj, a tu je i nekoliko obitelji koji su se okrenuli izgradnji smještajnih kapaciteta, tako da sada imaju tridesetak ležaja i desetak u izgradnji.

-Naše područje nije izbjeglo sudbinu odlaska obitelji i mlađih osoba, što je imalo za rezultat da tri godine nije izdana niti jedna građevinska dozvola  i nije građena niti jedna kuća, odnosno stambeni objekat, za razliku od danas, gdje se gradi osam stambenih jedinica, što svakako nagovještava izlazak iz jednog demografski lošeg razdoblja -naglašava Mile Pavičić.

Dodaje da je kroz sve ove godine općinska uprava radila na razvoju komunalne i društvene infrastrukture, kako bi podigla standard življenja, zatim na sustavima odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, vodoopskrbi, nerazvrstanim cestama, javnoj rasvjeti, vatrogasnim i društvenim domovima, uređenje groblja i mrtvačnica, te parkirališta, dječja igrališta i ostalo. Značajan dio projekta uspješno su aplicirali na europske fondove.

-Kruna svega je izgradnja dječjeg vrtića u Kaptolu, čime smo stvorili preduvjete za opstanak mladih obitelji na našem području, vrtić radi punim kapacitetom i traje rekonstrukcija kako bi mogli upisati još djece  – zaključio je načelnik općine Kaptol zahvalivši se svima na potpori.

blank

Pozdravne riječi i čestitke uputio je u ime gradonačelnika i načelnika kutjevački gradonačelnik Budimir, a čestitke je uputila i županica Antonija Jozić.

-Čestitam načelniku Mili Pavičiću jer je kroz mandate mnogo učinio, a sinergija svih u ovoj županiji donosi razvojne projekte i krupne iskorake što se nastavlja i nadalje okupljajući sve strukture na zajedništvo za bolju sutrašnjicu cijelog kraja – kazala je županica Jozić.

Predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević i načelnik Mile Pavičić uručili su godišnje nagrade kaptolačke općine, a primili su ih studentica Anamarija Marinac iz Češljakovaca, dugogodišnji sportaš Mile Pavelić iz Alilovaca, HEP Plin, tvrtka Niskogradnja Marjanović iz Kaptola i OPG Miroslav Bartolović iz Ailovaca. Tijekom sjednice nastupio je Kaptolački tamburaški orkestar pod vodstvom Ane Šmitpeter.

Komentiraj:

blank