Dan mimoza – Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Autor: Požega Portal
POŽEGA – Na današnji dan solidarizirala se i Požega sa brojnim gradovima u Hrvatskoj, kao i diljem Europe, na koji je način po deveti put obilježen Dan mimoza – Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Cilj tjedna borbe protiv raka vrata maternice je podizanje svijesti, kako opće javnosti, tako i zdravstvenih radnika i političara čime se želi dokazati da je navedena bolest ozbiljan zdravstveni problemu.
Kako od stručnjaka doznajemo rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina, koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.
Danas su građanima Požege na štandu pokraj Gradskog muzeja dijeljene mimoze koje su u Zlatnu doline došle sa otoka Šipana i to na inicijativu i prijateljskog odnosa obitelji Došen iz Požege sa obitelji Palameta i Kunčevića.

Ljubica Došen

-Za obilježavanje Dana mimoza za prevenciju raka grlića maternice mimoze smo uspjeli nabaviti zahvaljujući obitelji Mihe i Ine Palameta te obitelji Mire Kunčevića sa otoka Šipana koji su izuzetno susretljivi i to nam poslali što im od srca zahvaljujemo a što će nam pomoći pri pomoći oboljelim osobama jer su građani koji su uzeli mimoze davali svoje dobrovoljne priloge – rekla nam je Ljubica Došen, aktiistica u Ligi protiv raka, a inače i zdravstvena radnica u Općoj županijskoj bolnici Požega.
Sredstva koja su prikupljena, a to je oko dvije tisuće kuna, utrošiti će se za plaćanje putnih troškova onim osobama koje nemaju dovoljno vlastitih sredstava za dolazak na preventivne preglede iz udaljenijih mjesta.
Ovo je svakako hvalevrijedna akcija kojom se pokazuje briga o osobama koje obole od ovakve bolesti za što su svoj doprinos dale i obitelji Palameta i Kunčević sa otoka Šipana na čemu im se svakako treba zahvaliti na osjećajnosti i pruženoj ruci suradnje.
 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: