Dan Katoličke osnovne škole u Požegi

Autor: D.K.

Dan Katoličke osnovne školePOŽEGA – U požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske 18. ožujka, večer uoči blagdana sv. Josipa, zaštitnika Katoličke osnovne škole, održan je molitveni, glazbeni i scenski program učenika u prigodi Dana njihove škole.

Na početku programa koji je počeo pjesmom o sv. Josipu, koju je izveo zbor škole pod vodstvom prof. Ljube Šolić, nazočnima se obratio  ravnatelj Ivica Žuljević koji je srdačno pozdravio nazočne učenike, roditelje, ostale uzvanike, a posebno biskupa dr. Antun Škvorčevića, osnivača škole.

Potom je biskup učenicima, učiteljima i ostalim djelatnicima škole na čelu s ravnateljem čestitao Dan škole i njihova zaštitnika sv. Josipa. On je podsjetio da škola ima pet razreda i da je potrebno dograditi sadašnju zgradu kako bi ona bila dovoljna za svih osam razreda.

Požešk biskup msgr. Antun Škvorčević

–Najljepše u Katoličkoj osnovnoj školi su naša djeca s onom svojom otvorenošću i radošću koja iščekuju da njihova srca budu ispunjena, ne bilo čime, nego nečim lijepim, istinskim, Božjim. Zato s posebnim osjećajem poštovanja i radosti pozdravljam vas, djeco, i vama prvima čestitam Dan vaše i naše škole. Sa zahvalnošću Bogu, ali onda i sa zahvalnošću vama roditeljima, djelatnicima naše škole na čelu s ravnateljem, želio bih potvrditi ono što dalje nosim u svom srcu, a to je da Katolička osnovna škola nisu zgrade već ponajprije ova djeca, vi roditelji i djelatnici. Tek naša zajednička suradnja, a onda osobito naša jasnoća što zapravo želimo od ove djece, od svojih obitelji, od naše hrvatske domovine može dati odgovor što zapravo želimo i s Katoličkom osnovnom školom. Bilo bi tužno kada bi ova djeca, u svojoj otvorenosti, u svojim srcima bila ispunjena ili ispunjavana nekim sadržajima koji ih ne potvrđuju u dostojanstvu i koji na koncu ne obećavaju onu budućnost hrvatske domovine koju svi želimo, budućnost dostojnog čovjeka koji nosi vrijednosti života, ulaže sebe u te vrijednosti  i živi svoj smisao i izgrađuje svoju zemlju. Želio bih zahvaliti vama roditeljima što to razumijete i što u svojoj suradnji s djelatnica Katoličke osnovne škole  izgrađujete upravo takav sustav  koji uključujete u svoju djecu. Neka sv. Josip koji se svojom jednostavnošću, a  tako velikom otvorenošću za Boga i razumijevanje njegovih nauma, pomogne svima nama u našoj Katoličkoj osnovnoj školi i da mi razumijemo Božje naume o nama i surađujemo s njime i tako rastemo, ne samo u znanju, nego i u cjelovitosti svoga bića – poručio je biskup Škvorčević.

prof. Ljuba ŠolićNakon toga počeo je program koji je osmislila profesorica Šolić, a isti je bio prožet duhovnom glazbom, molitvom i scenskim pokretom te je dočarao važnost i značaj sv. Josipa, posebno za hrvatski narod, naše obitelji i Katoličku osnovnu školu. Tijekom programa izrečene su i različite molitve sv. Josipu uz prikaz slika velikog formata koje su izrađivali učenici svih razreda. Program je završio klanjanjem pred Presvetim koje je predvodio vlč. Ivica Bošnjak, a tijekom kojega su svi nazočni molili za učenike, nastavnike i djelatnike škole, za roditelje učenika, za osnivača škole, za svećenike i redovnike, za školske kolege i prijatelje, za djedove i bake, za župana, gradonačelnika, svoj grad…

Na kraju su svi zajedno otpjevali i izmolili molitvu sv. Josipu.

Foto galerija

no images were found

 

Više iz kategorije