Dan kada je vojska evakuirala stanovništvo u Pleternici i Gradcu: To je bilo prije četiri godine!

Autor: D.K.

S odmakom vremena prisjećamo se tužnih prizora poplave koja je prije četiri godine zahvatila pleterničko područje. Nerado se svega toga prisjeća gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je sa svojim narodom spašavala što se može spasiti i bila s njima rame uz rame.

Nastavno na tadašnji nemili događaj njen današnji komentar je sljedeći:

Da mi je netko 2014. godine rekao da će proći 4 godine do realizacije projekta izgradnje nasipa za obranu od poplave rekla bih mu da nije normalan. Ali eto, upravo to se dogodilo. Prvo smo godinu i pol dana uvjeravali sve nadležne institucije da je to neophodno i strahovali od svakih većih oborina. Taj strah koji se uvukao u građane našeg grada je nešto što još dugo neće nestati. Kako krenu kiše tako krenu i pozivi prema meni, praćenje vodostaja; pa evo nedavno smo probdjeli noć jer je vodostaj opet porastao na gotovo razine iz 2014. Tko to nije prošao ne može razumjeti.
No moram reći da su se stvari drastično promijenile nakon što je direktorom Hrvatskih voda imenovan gosp. Đuroković; on je čovjek iz struke, s terena i jako dobro zna i razumije potrebe u lokalnoj zajednici. Nasip se trebao graditi već prošle godine, sredstva su osigurana, ali nije jer nisu bili riješeni imovinsko-pravni poslovi. Neki građani nisu željeli prodati zemljište po procijenjenoj cijeni i tu su se stvari zakomplicirale. No po informacijama kojima raspolažem nasip kreće s izgradnjom ovog ljeta. Četiri godine nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile 400 kućanstava i 1.000 gospodarskih objekata i s direktnom štetom od 50 milijuna kuna vjerujem da ćemo zatvoriti tu priču i osigurati našim građanima prijeko potreban mir.

Tužne i žalosne prizore poplave tada smo u članku opisali ovako:

Najteža situacija s poplavama je trenutno na području Pleternice i prigradskog naselja Gradac. Nije pošteđena niti jedna obiteljska kuća u donjem cijelu mjesta Gradac da ne govorimo o gospodarskim zgradama i oranicama. Mještani uz pomoć spašavaju imovinu i stoku koju prevoze na sigurnija područja. U pomoć su pristigli vatrogasci, vojska, Gorska služba spašavanja i sugrađani iz susjednih mjesta.

Željeznička pruga je također poplavljena tako da vlakovi ne mogu prometovati na relaciji Pleternica-Velika.

-Grozna je situacija, cijelu noć nismo spavali, spašavali smo pokućstvo i sve ono što nam je u prizemlju kuće. Stoku smo kod kumova na vrijeme spasili i odvezli kod kumova kod kojih nije poplava – sva u strahu nam je naglasila gospođa Marica.

Gradonačelnica Antonija Jozić prisutna je na svakom mogućem mjestu i pomaže koliko može, koordinira akcijom spašavanja te u suradnji s predstavnicima Hrvatskih voda i Hrvatskih željeznica i Hrvatske vojske razmatra što se još može poduzeti. Bila je primorana donijeti odluku o evakuaciji stanovništva koje je u ugroženim područjima.

-Sve je krenulo po zlu otprilike petnaestak minuta prije dva sata kada je Orljava probila ovaj dio i kod pruge se počela razlijevati prema Gracu i prema ulici K.Zvonimira u Pleternici. Bez obzira na to što smo mi poduzeli sve preventivne mjere i iskopali kanal koji nas je branio od poplave prije četiri godine na ovom području to je bio toliki veliki vodni val da se nikako nije moglo spasiti ništa. Najdramatičnije je stanje trenutno na području ulice Pašnjak, gdje se zapravo Orljava spojila s Vrbovom i spojila se potokom Strug. Vodostaj je izuzetno visok, na razini je izvan stogodišnjih voda – rekla je gradonačelnica Jozić.

Da slike govore više od riječi u tome ide prilog foto galerija koja prikazuje veoma dramatično stanje. 

Isprika čitateljima radi fotografija smanjene rezolucije zbog tehničkih razloga. 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88