Uz Dan Europe svečanom akademijom obilježen Dan požeške Gimnazije (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

POŽEGA – Uz brojne učenike i uzvanike, među kojima su između ostalih bili ravnatelji požeških srednjih škola, gradonačelnik Požege Vedran Neferović sa zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom, zamjenici požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha i Željko Jakopović, dekan požeškog Veleučilišta dr.sc. Dinko Zima, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti dr.sc. Vesna Vlašić i dr. svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Požega obilježen je uz Dan Europe i Dan Gimnazije u Požegi. Dan požeške Gimnazije se obilježava svake godine 9. svibnja, na dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Schumanova vizija je bila osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome, a u konačnici je Schumanov prijedlog začetak današnje Europske unije.

Pavle Bucić, ravnatelj požeške Gimnazije

– To je tjedan kada Europa želi osvijestiti kolika je zapravo važnost mira i jedinstva. Oni znače napredak, a tko ne napreduje nazaduju, tako kaže i geslo naše škole – „Non progredi est regredi“. Mir i jedinstvo nemaju alternativu i to je ono što moramo usađivati mladim ljudima i nadolazećim generacijama. U srednjem vijeku, Požega je prosperirala kao važan europski grad na ovim prostorima, a poslije oslobođenja od Turaka, okrenula se opet europskom zapadu. U tu svrhu osnovana je i požeška Gimnazija 1699 godine i baš zato je logično da naša škola svoj dan obilježava u Europskom tjednu, odnosno, na Dan Europe kada su postavljeni prvi temelji Europske unije – rekao je Pavle Bucić, ravnatelj Gimnazije.

Vedran Neferović, požeški gradonačelnik

Prigodnim riječima Dan Gimnazije nazočnima je čestitao i požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

– Grad Požega i požeška Gimnazija su jedan neraskidivi dio, poveznica kroz povijest. Požeška Gimnazija i svi koji su se školovali u njoj, ostavili su ogroman trag, ne samo u gradu Požegi nego na cijelom ovom prostoru, kako bi grad doista bio dio europskog okruženja u svim tim turbulentnim vremenima i društvenim zbivanjima koja su zahvatila ovaj prostor. Tek s jednim vremenskim odmakom možemo biti svjesni kolika je bila uloga obrazovanja u tom vremenu da na jedan drugačiji način sačuva identitet i nacionalnu osviještenost na ovom prostoru te da doista grad Požega i požeška Gimnazija budu ono što jesu – neraskidivi dio hrvatskog identiteta. Danas kada gledamo europsku budućnost, vjerujem da će požeška Gimnazija i dalje ostati na tom tragu te da ćete i vi koji završite sada Gimnaziju i nastavite izvan Požege svoje obrazovanje, znati odakle ste došli, kome pripadate i s kakvim vrijednostima dolazite u taj europski svijet – poručio je gradonačelnik Neferović.

Gimnazija u Požegi diči se nekoliko stoljeća dugom poviješću kao jedna od najstarijih prosvjetnih ustanova u Hrvatskoj. Osnovali su je isusovci 1699. godine. U razdoblju od 1761. do 1776. djelovala je pod nazivom „Academia Posegana“ i to s dva fakulteta, filozofskim i teološkim.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonkog župana

-Naša požeška Gimnazija je uistinu jedna od najstarijih u Republici Hrvatskoj i ne samo da ima tradiciju već godinama svjedoči naš identitet, i grada Požege i cijele Zlatne doline. Iz nje su ponikli brojni velikani Hrvatske, na vama je dragi profesori i učenici da nastavite tu tradiciju. Požeško-slavonska županija ponosna je kao osnivač na vašu tradiciju i na vaša postignuća. Neka tako bude i u buduće – rekao je u pozdravnom govoru zamjenik požeško-slavonkog župana Ferdinand Troha.

Na svečanoj akademiji su predstavljeni učenički projekti i uspjesi postignuti u školskoj godini 2015/2016.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije