DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE: Antifašizam je izbor slobodarskog duha

Autor: Jelenko Topić

VIJENCE POLOŽILE IZASLANSTVA ANTIFAŠTISTA POŽEGE I PAKRACA,  ŽUPANIJE I VIJEĆNICI SDP-a

STRIJEŽEVICA – Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požege po tradiciji je u ovom selu obilježila Dan antifašističke borbe, a kod spomen poprsja narodnom heroju Nikoli Demonji vijence i cvijeće položila su izaslanstva udruga iz Požege, te Pakrac-Lipik, kao i izaslanstva Požeško-slavonske županije i Kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini. Član predsjedništva požeške Udruge antifašista Luka Kovačević govorio je o značenju ovog datuma u našoj povijesti.

-Opredjeljenje za antifašizam je bio izbor slobodarskog duha našega naroda – kazao je Kovačević i dodao da je veliki udjel ljudi požeškog kraja u antifašizmu jer ih je oko 3500 bilo uključeno u taj pokret.

Bruno Horvat, vijećnik u Skupštini Požeško-slavonske županije

Vijećnik u Skupštini Požeško-slavonske županije Bruno Horvat uz čestitke je kazao da je uključivanje u borbu za slobodu zapravo bio otpor naroda protiv fašizma. Čestitke je uputila i Mirjana Bilopavlović, predsjednica Udruge Pakrac-Lipik podsjetivši na povijesni skup u Kusonjama, a zatraženo je da se ime 12. Slavonske proleterske brigade vrati ulicama gradova i općina ove županije.

Miroslav Grozdanić, zamjenik požeško-slavonskog župana

-Neki žele mijenjati povijesne činjenice, no istinom se i riječima tome treba suprotstaviti – kazao je okupljenima zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić izrazivši zahvalnost članovima ovih udruga koji održavaju vlastitim radom i novcem spomen obilježja te ih tako otimaju od zaborava.

I ovom prigodom Kazimir Semunović čitao je stihove iz tog razdoblja naše povijesti, a mješoviti pjevački zbor SKD „Prosvjeta“ Zapadna Slavonija-Pakrac otpjevao je nekoliko partizanskih pjesama.

Kroz druženje i proslavu njihovog dana nastupio je tročlani narodni sastav pod vodstvom Zorana Mršića.

Foto: Vladimir Protić

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: