Da li se razbolio proračun grada Požege?

Autor: D.K.

Zdravko Ronko 11.4.2016. - CopyPOŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik požeško-slavonskog SDP-a i gradski vijećnik grada Požege Zdravko Ronko zapitao se da li se “gradski proračun razbolio” te se osvrnuo na retoriku i način komuniciranja gradonačelnika Neferovića na sjednicama Gradskog vijeća grada Požege

-Što se tiče gradskog čelnika reći ću ponešto  i o tom njegovom  „bolesnom stanju“, dakle o agresivnosti, nekontroliranom ponašanju, laganju i gruboj nekulturi, ali posebno ću se osvrnuti na „bolesno stanje gradskog proračuna“. Vidite, u sklopu akcije „Omiljeni cvijet Ane Rukavine“  volonterka Martina Vlašić od čelnika Grada zaradila je  prijetnju „kako neće dobro proći“. Ja sam na sjednici Gradskog vijeća zaradio prijetnju da će mi polomiti dio tijela moj, od Boga darovan kažiprst, a inače na sjednicama Gradskog vijeća nakon pitanja oporbenih vijećnika ili rasprave po pojedinim točkama slijede svakovrsna vrijeđanja, etiketiranja, ismijavanja, posebno SDP-ovih vijećnica. nemate pojma o ničemu, ne lupajte gluposti, lupate kao otvoren prozor, skratite jezik da ga netko drugi ne skrati,  ne sviđa mi se zelena boja vaše bluze, pomest ćemo vas pa će te manje laprdati, pogledom iz stana u park od svega drveća vidim dva SDP-ova balvana, pa onda recimo o MORH-u bolje da šutite ili odete jednim od MIG-ova koje je vaša Vlada uspješno rekonstruirala, otiđite prije sjednice na pregled veterinaru jer ovo što govorite je kravlje ludilo, vi ste jedna  visokoobrazovana akademska grupa koji ste svi studirali smjer destrukcije, prijava policiji, sud, itd.. rekao je u uvodu tiskovne konferencije Zdravko Ronko.

Na tiskovnoj konferenciji je rečeno kako takvo stanje uz visoku dozu obzirnosti i tolerancije već duže vrijeme na to upozoravaaju kao i na bolesno stanje koje zasigurno traži liječenje.

-To divljanje imali smo prilike vidjeti i u „Hrvatska uživo“. No, ovaj put se obznanilo ali  i otvorilo i ono na što također stalno upozoravamo „bolesno stanje gradskog proračuna“. Ne možete se zaduživati s 35 milijuna kuna za narednih 18 ili 20 godina i s kamatom od daljnjih 20-tak  milijuna, a cviliti nad skinutih minornih 238 tisuća kuna koje vam uzgred budi rečeno niti ne pripadaju i naricati kako će ta nepogoda ugroziti redovno funkcioniranje grada i  gradske projekte te kako je to prijetnja za blokadu pa čak i bankrot grada -dodao je Ronko i nastavio kako oni stalno upozoravaju na nestabilnost i loše stanje gradskih financija u koje je doveden gradski proračun upravo zahvaljujući  diletantizmu.

Evo, u prošli petak kad smo zatražili podatke  prema Zakonu o pravu na pristup informacijama– neka iziđu pred javnost – dospjelih potraživanja plus obveze prema korisnicima proračuna (tzv. dvanaestine), plaće za ljude na projektima, plaće za javni rad, naknade vijećnicima ,itd. negdje su cca 2 mil kuna, a na računu je „bingo“,  koja kuna iznad  350 tisuća –skoro u rangu s Brestovcem.

Ronko se osvrnuo i na manadat dok je on bio gradonačelnik te je rekao kako je bio vrlo nervozan, ako bi sredstva na žiro računu pala ispod dva milijuna kuna.

-Sa danom mog odlaskom 2.lipnja 2013. godine ostavio sam im na računu četiri milijuna kuna, a u Tekiji i 15 milijuna kuna čiste dobiti u Tekiji. Reći ću vam još nešto. U Požegu se tad i investiralo, hoćete li u pruge, ceste, ulice, glavne žile kucavice, rotore, parkirališta uz  kolodvor  i  bolnicu, 40-milijunsko opremanje požeške bolnice, Kužni pil, Staru svilanu… Investiralo se u preko 15 novih i 30-tak obnovljenih spomen obilježja, u građevine, od POS-ove zgrade, Vatrogasnog spremišta, Glazbene škole, Gradske knjižnice pa sve do Veleučilišta – ističe Ronko.

Što se tiče Veleučilišta Ronko je naglasio kako je nova vlast  razriješila Upravno vijeće i postavila „svoje ljude“.

-Požeška javnost treba znati da je to i takvo (dosadašnje) Upravno vijeće,  upravo pažnjom dobrog  gospodara s tim petkom i podmirilo sve obveze i ostavilo na računu Veleučilišta  nevjerojatnih  23 milijuna kuna oročenih sredstava te još četiri milijuna kuna na redovnom računu za tekuće poslovanje što je ukupno preko 27 milijuna kuna. Al će biti rajte kad se sad bratija toga dokopa – dodaje Ronko naglašavajući kako jadni gradski proračun, spao da ga trojka troši i prikupljaa od prvog do prvog za uhljebarske plaće i hladni pogon, dok su proračunske investicije nula kao i investicije iz sredstava ministarstava, javnih poduzeća, agencija i drugih asocijacija što je sve u svemu jedno veliko ništa.

 

Više iz kategorije