Da je više ptica bregunica “najezde” bi bile manje

Autor: Požega.EU

WWF  organizacija kao jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode dala je svoj osvrt vezan za najezde komaraca.

Hrvatska i regija suočavaju se s neviđenim najezdama komaraca kojih bi bilo mnogo manje da imamo više ptica bregunica i drugih životinja koje dnevno pojedu i po 10.000 komaraca

Zbog sve većih problema s najezdama komaraca s kojim se ove godine posebno suočavaju stanovnici Posavine ali i drugih dijelova Hrvatske, WWF naglašava koliko je važno održavati zdrave  prirodne ekosustave. Kako su komarci hrana brojnim životinjama, posebice pticama, očuvanje njihovih prirodnih populacija presudno je između ostaloga i za obranu od komaraca.

Zbog nedavnih poplava neuobičajeno velikih razmjera, ali i zbog čestih promjena vremena i temperature zraka, diljem Hrvatske i regije mnoga se područja sada bore s nezapamćenim najezdama komaraca.  Iako su poplave stvorile velike probleme ljudima, za komarce su ovakve vremenske neprilike idealni uvjeti za razmnožavanje. Zdrava i očuvana prirodna staništa obiluju životinjama kojima komarci nisu smetnja već upravo suprotno – poslastica!

-Tako na primjer jedan par bregunica s ptićima dnevno pojede oko 10.000 komaraca dok jedan šišmiš na svom noćnom meniju ima i do 8.000 komaraca! Na žalost, zbog kanaliziranja rijeka i gradnje obaloutvrda na strmim dijelovima obala nizinskih rijeka, u Hrvatskoj je broj bregunica u drastičnom padu – ističe Irma Popović Dujmović, iz WWF-a u Hrvatskoj koja nadalje naglašava da je u posljednjih 10 godina, ostala je samo 1/3 nekadašnje populacije i to na obalama rijeke Mure, Drave i Dunava, na području takozvane ‘Europske Amazone’.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot