Čuvajmo stare običaje

Autor: DK

općina nova kapelaNOVA KAPELA – Da se ne zaboravi i spasi od zaborava tradicionalni robni i stočni sajam „Matijevo u Novoj Kapeli“ i ove će se godine održati u Novoj Kapeli, 24.veljače 2014.

U prijašnjim su vremenima brojni Požežani odlazili na sajam u Novu Kapelu preko Gradskih i Crkvenih Vrhovaca te Srednjeg i Donjeg Lipovca, zaprežnim kolima ili pješice, i to makadamskom cestom dugom dvadesetak kilometara, jer tada nije bilo asfalta kao danas. Tamo su pronalazili stare tradicijske rukotvorine i alate, raznovrsnu ponudu grla stoke uz što je neizostavno uvijek bila veoma dobra gastronomska ponuda „pod mejanom“-šatorom.

Općinski načelnik Nove Kapele Ivan Šmit i ove godine poziva sve zainteresirane izlagače, majstore starih zanata, stočare i poljoprivrednike da svojim doprinosom sačuvaju vrijednost tradicije koja se na tim prostorima promiče preko sto godina.

Sveti Matija zaštitinik je, stolara, tesara, krojača, mesara, slastičara, kovača i građevinski radnika. Slavio se na dan 24.veljače sve do 1969. godine. Nakon te godine njegova je svetkovina premještena na 14.svibnja.  Unatoč datumskim izmjenama, u tradiciji je ostalo obilježavanje sajma o svetom Matiji u veljači mjesecu, što samo za sebe govori o dugogodišnjoj tradiciji tog sajma.

Na području Novokapelačke općine održava se još jedan sličan sajam, sa većom posjećenosti,  o blagdanu svete Klare u kolovozu mjesecu kada je ujedno i dan Općine Nova Kapela.

Nova Kapela Matijevo

U svakom slučaju vrijedno je i na obvezi svima nama čuvati stare običaje i njegovati tradicijsku kulturu i ne zaboraviti one vrijednosti koje su nam prenosili naši stari sa koljena na koljeno.

foto: SBplus
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića