Čuvajmo stare običaje

Autor: D.K.

općina nova kapelaNOVA KAPELA – Da se ne zaboravi i spasi od zaborava tradicionalni robni i stočni sajam „Matijevo u Novoj Kapeli“ i ove će se godine održati u Novoj Kapeli, 24.veljače 2014.

U prijašnjim su vremenima brojni Požežani odlazili na sajam u Novu Kapelu preko Gradskih i Crkvenih Vrhovaca te Srednjeg i Donjeg Lipovca, zaprežnim kolima ili pješice, i to makadamskom cestom dugom dvadesetak kilometara, jer tada nije bilo asfalta kao danas. Tamo su pronalazili stare tradicijske rukotvorine i alate, raznovrsnu ponudu grla stoke uz što je neizostavno uvijek bila veoma dobra gastronomska ponuda „pod mejanom“-šatorom.

Općinski načelnik Nove Kapele Ivan Šmit i ove godine poziva sve zainteresirane izlagače, majstore starih zanata, stočare i poljoprivrednike da svojim doprinosom sačuvaju vrijednost tradicije koja se na tim prostorima promiče preko sto godina.

Sveti Matija zaštitinik je, stolara, tesara, krojača, mesara, slastičara, kovača i građevinski radnika. Slavio se na dan 24.veljače sve do 1969. godine. Nakon te godine njegova je svetkovina premještena na 14.svibnja.  Unatoč datumskim izmjenama, u tradiciji je ostalo obilježavanje sajma o svetom Matiji u veljači mjesecu, što samo za sebe govori o dugogodišnjoj tradiciji tog sajma.

Na području Novokapelačke općine održava se još jedan sličan sajam, sa većom posjećenosti,  o blagdanu svete Klare u kolovozu mjesecu kada je ujedno i dan Općine Nova Kapela.

Nova Kapela Matijevo

U svakom slučaju vrijedno je i na obvezi svima nama čuvati stare običaje i njegovati tradicijsku kulturu i ne zaboraviti one vrijednosti koje su nam prenosili naši stari sa koljena na koljeno.

foto: SBplus

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot