I Crnogorci sada znaju što je Martinje: Vinski kardinal Vlado Bauer predvodio ceremnoniju krštenja mošta

PODGORICA – U Crnoj Gori, u urban kafeu “Titograd” u Podgorici, proteklog je vikenda po prvi put održana proslava Svetog Martina i ceremonijal martinjskog krštenja mošta kojeg je predvodio požeški vinski kardinal Vlado Bauer. Tom prilikom je krštena kutjevačka graševina, a imali su i vinskog kuma po martinjskom običaju.

Krštenju su prisustvovali i članovi benda “Gazde” koji su imali spektakularan nastup u velikoj dvorani KIC-a Budo Tomović.

Uz tvrtku Kutjevo d.d. jedan od pokrovitelja ovog zanimljivog posjeta bilo je Prenoćište Dora iz Požege čija je vlasnica Ivanka Dodiković bila ujedno i ministrantica vinskom kardinalu.

– Bio je to vrlo zanimljiv posjet koji su inicirali predstavnici i zastupnici Kutjevačkih vina za Crnu Goru, a naš stari i tradicionalni običaj krštenja vina za koji prije nisu znali, jako je dobro prihvaćen. Zato smo dogovorili suradnju i za buduće godine. Poznata su im kutjevačka vina jer naš najveći vinar Kutjevo d.d. tamo izvozi svoje vino godinama pa u potpunosti čak ispuni i kvotu izvoza koju tamo određuje država. Bili smo u posjetu i njihovoj vinariji te najvećoj plantaži vinograda koja se prostire na 2.200 hektara u komadu – ispričao je vinski kardinal, jedini u Hrvata, Vlado Bauer. Zadovoljan je što je dio naše baštine, koju izuzetno cijeni, prenio i u Crnu Goru, predstavljajući naše običaje.

Odlične dojmove donijela je i Ivanka, koja je oduševljena gostoljubivošću domaćina, a posebno joj se svidjela uloga ministrantice vinskom kardinalu, tako da se odmah prijavila da i dogodine sudjeluje u martinjskom krštenju mošta i ovdje u Požeštini.

Kako je bilo možete pogledati i u videu:

https://www.youtube.com/watch?v=AXEcnDAECJM

0 Comment