Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Članovi „Božanstvene komedije“ gostovali na posljednjoj korizmenoj tribini u Požegi [FOTO]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Biskupija PZ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Članovi „Božanstvene komedije“ gostovali na posljednjoj korizmenoj tribini u Požegi [FOTO] Požega.eu | Članovi „Božanstvene komedije“ gostovali na posljednjoj korizmenoj tribini u Požegi [FOTO]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Biskupija PZ

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U Dvorani sv. Terezije u Požegi, 30. ožujka održana je peta i posljednja ovogodišnja korizmena tribina na temu „Humor u vjeri“, na kojoj su gostovali članovi „Božanstvene komedije“ (emisije na Laudato televiziji): Ante Cash, Josip Kežić, Matej Sunara, Marin Periš i Ivan Lovrić. Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, biskupijski povjerenik za medije i moderator tribine Marijan Pavelić, pozdravio je nazočne svećenike i redovnice te sve sudionike tribine predstavivši im kratkim videom goste tribine i temu o kojoj će govoriti. Kroz spomenuti video-prikaz sudionici tribine su saznali da je Božanstvena komedija humoristična emisija koja se emitira svakog drugog petka na Laudato televiziji, a autorska ekipa koja stoji iza emisije su navedeni gosti tribine, uz koje idu još Stanko Stojić i Mario Pandžić. „Božanstvena komedija“ obrađuje aktualne i važne teme kao što su odnosi među ljudima, važnost molitve, novac u životu vjernika, uloga žena u Crkvi, vjerodostojnost suvremenih medija, depresija, izazov odgoja, istospolna privlačnost, cenzura u Crkvi i slično. Neformalan pristup ozbiljnim temama u emisiji varira od glumljenih dijaloga do ozbiljnih razgovora sa stručnim gostima. Važan dio emisije čine kratki nerijetko provokativni i satirični skečevi u kojima do izražaja osobito dolazi humor. Moderator tribine je u video-uratku još kazao da „Božanstvena komedija“ na youtube kanalu broji više od 20 tisuća pretplatnika, a objavljeni video isječci preko 8 milijuna pregleda. Istaknuo je kako je velika gledanost svojevrsna potvrda dobro definiranog televizijskog formata, a time i mogućeg uspjeha evangelizacije. Ona je također i dokaz kako je čovjek današnjice u potrazi za istinskim vrednotama kojima nas uči vjera i Crkva, a o njima se očito može govoriti i jezikom humora.
Uslijedio je razgovor s moderatorom Pavelićem i prisutnim članovima „Božanstvene komedije“ koji su za ovu prigodu došli u Požegu. Ponajprije su se gosti tribine predstavili i kazali nekoliko osnovnih informacija o sebi, a potom prikazali tijek nastanka „projekta“ koji je počeo u Splitu s tzv. „splitskim Nadzemljem“ te se povezujući s Laudato televizijom proširio u ono što danas gledamo kao „Božanstvenu komediju“ objasnivši kako taj naziv spaja Boga i humor što su glavne sastavnice sadržaja emisije. Istaknuli su, među ostalim, veliki entuzijazam koji ih je nosio u želji da mladima približe Boga i vjeru na njima pristupačan i zanimljiv način u čemu je humor zapravo drugotan, ali je u isto vrijeme izvrstan mamac, posebno za mlade, kroz koji se može provući ono bitno – dobra poruka. Prikazali su tijek nastanka jedne emisije u čemu je ključan njihov kreativan trenutak iz kojeg se „rađaju“, a potom dorađuju teme koje se povezuju u cjeloviti sadržaj jedne ili više emisija. Kroz daljnji tijek razgovora dotakli su se više tema poput pitanja definicije humora, njegovih oblika ( npr. ironija, sarkazam, satira, parodija) i prihvatljivosti u pojedinim životnim prilikama te mogućnosti sablazni kod pojedinih vjernika s obzirom na teme koje se provlače kroz humor. Progovorili su, među ostalim, i o tome je li u njihovoj emisiji šala u svemu dopuštena odnosno postoje li „tabu“ teme, nešto što je sveto i nedodirljivo jer se često u svojim emisijama bave osjetljivim i graničnim temama te je li im se dogodilo da su u zanosu izrekli nešto neprimjereno i za nekoga uvredljivo. U završnom dijelu razgovora dotakli su se i pitanja humora povezanog s evangelizacijskim trenutkom kao što je npr. homilija ili propovijed složivši se u tvrdnji kako je u cilju istinskog navještaja Krista gotovo sve prihvatljivo.
Nakon razgovora prožetog nizom humorističnih situacija i elemenata uslijedila je kratka rasprava tijekom koje su sudionici tribine gostima mogli postavljati pitanja ili prokomentirati ono o čemu su govorili. Na svršetku tribine moderator Pavelić je zamolio članove „Božanstvene komedije“ da upute svoju poruku sudionicima tribine, napose mladima, te im potom zahvalio na dolasku u Požegu i razgovoru koji su imali s njime, a kroz koji su dotakli mnoštvo zanimljivih i životno važnih tema. Kazao je kako se ovom tribinom zaključuje ciklus ovogodišnjih korizmenih tribina te je svima nazočnima zahvalio za sudjelovanje na ovoj, kao i na prethodnim tribinama, zaključivši susret molitvom.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.