Cijelo selo okupljeno u „Češkoj besedi“

Autor: Jelenko Topić

Češka beseda - ilustracija

  (foto: ilustracija-pozega.hr)

BJELIŠEVAC -Pjevačka skupina, te dječja i odrasla folklorna grupa, koje vodi  Goran Hruška, imali su niz nastupa u prošloj godini uključujući gostovanje u  Bosni i Hercegovini- istakla je na godišnjoj skupštini „Češke besede“ u  Bjeliševcu predsjednica  Alenka Hruška, te dodala da su od 2009. godine dobili  čak tri donacije zaklade „Slagalica“ iz Osijeka u ukupnom iznosu od 100 tisuća  kuna štosu utrošili su izgradnju dječjeg igrališta, te solarne rasvjete na njemu.  Udruga je jedina dobila Volonterski nagradu za svoje aktivnosti.

 Inače cijelo selo sa oko 120 stanovnika članovi su „Češke besede“ koja planira  dogradnju društvenog doma sagrađenog 1957. godine, te uređenje i opremanje  kuhinje, sanitarnog čvora i ostalih sadržaja za što su im potporu dali Vlada Češke republike i grad Kutjevo.

U ovoj godini njegujući tradiciju i kulturu svoje pradomovine bjelišavački Česi pripremaju nastupe na priredbama Saveza Čeha u RH, zatim gostovanja i Češkoj republici, te BiH, na Žetvenim svečanostima u Kaptolu, te Danima češke kulture, Požeškom ljetu i drugim.

Rad skupštine pozdravili su zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, te brojni predstavnici Čeških beseda iz više slavonskih mjesta, kao i predstavnici KUD-ova ovog kraja.

Više iz kategorije