Četvrtina učenika prvih razreda srednje škole puši najmanje jednom tjedno!

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Zanimljivi su objavljeni podaci Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije nakon provedenog istraživanja o zdravstvenom ponašanju djece školske dobi iz 2014. godine. Navode kako u prvim razredima srednjih škola 25 posto dječaka i 22 posto djevojčica izjavljuje da puši najmanje jedanput tjedno.

U odrasloj dobi svaki treći stanovnik ove županije je pušač. Nadalje 19 posto dječaka u dobi od 15 godina probalo je marihuanu, dok je podatak za djevojke iste dobi niži – 11 posto.

Gotovo polovica dječaka i svaka četvrta djevojčica u dobi od 15 godina (prvi razred srednje škole) izjavili su da su u životu pili dva puta ili više, te da su pili alkohol 40 i više puta u životu. U našoj zemlji ima oko 250 tisuća ovisnika o alkoholu među dječacima, koji su se u životu opili dva puta, više je od 95 posto redovitih pušača, a među djevojčicama, njih 66 posto su redovite pušačice.

Podaci o tjelesnoj (ne)aktivnosti, nepravilnoj prehrani i debljini iz rezultata Hrvatske zdravstvene ankete (2003.) pokazali su da se ukupno 30,5 posto hrvatskih građana starijih od 18 godina smatra fizički neaktivnima (svaki treći fizički neaktivan).

Foto: Ilustracija, intima.info

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: