Četiri milijuna kuna Požeško-slavonskoj županiji, gradovima i općinama za sufinanciranje projekata iz programa podrške brdsko planinskim područjima i održivog razvoja lokalne zajednice /FOTO/

Autor: D.K.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nakon svečanog potpisivanja ugovora iz programa podrške brdsko planinskim područjima i održivog razvoja lokalne zajednice uručila je iste požeško-slavonskom županu, gradonačelnicima i načelnicima općina koji su aplicirali i ispunili sve uvjete i pravo na sufinanciranje troškova za projekte koji su u tijeku ili pripremi provedbe.

Na svečanosti potpisivanja i uručenja ugovora bio je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

-Čast mi je biti domaćin uručivanja ugovora iz dva programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dva programa kroz koja ćemo mi, gradonačelnici, načelnici i Županija raditi i dalje na ulaganjima vezanim za društvenu, socijalnu, gospodarsku i komunalnu infrastrukturu u našim naseljima,” rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Prigodnim riječima zahvalio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je naglasio kako je ponosan na sve što je učinjeno, a realizirani projekti doprinijet će ukupnom razvoju ovog područja.

U ime Požeško-slavonske županije ugovor je potpisao župan Alojz Tomašević, gradova Pleternice, Lipika Pakraca i Kutjeva, gradonačelnica Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnika Lipika Slobodan Katunar, zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac i gradonaečelnik Josip Budimir te općina Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika načelnici Zdravko Mandić, Dalibor Bardač, Ivica Kovačević, Mile Pavičić i Ivica Potočanac.

Za sufinanciranje projekta izgradnja društvenog doma u Ratkovici kroz program održivog razvoja lokalne zajednice gradu Pleternici je odobreno 250 tisuća sufinanciranih sredstava dok je gradu Kutjevu kroz isti program odobreno 300 tisuća kuna sufinanciranih sredstava za uređenje groblja u Vetovu.

Kroz program održivog razvoja lokalne zajednice općini Čaglin je odobreno 300 tisuća kuna za uređenje Društvenog doma u Latinovcu koji iznos dobiva i grad Lipik za modernizaciju Vukovarske avenije Lipik.

Općini Jakšić odobreno je 200 tisuća kuna kroz program održivog razvoja lokalne zajednice za projekt izgradnja prometne i komunalne infrastrukture Gospodarske zone Jakšić – 1. faza, a kroz dva programa gradu Pakracu su uručena dva ugovora o sufinanciranju kroz programe podrške brdsko planinskim područjima i održivog razvoja lokalne zajednice 700 tisuća kuna i to za projekte izgradnja Ulice Alojzija Jjankovića – I. faza i sanaciju dijela nerazvrstane ceste NC2703 u naselju Novi Majur.

Požeško-slavonskoj županiji odobreno je sufinanciranje projekata u iznosu od 500 tisuća kuna kroz dva programa. Kroz program podrške brdsko planinskim područjima 300 tisuća kuna za obnovu krovišta Osnovne škole “Ivana Gorana Kovačića” Velika te 200 tisuća kuna kroz program održivog razvoja lokalne zajednice za projekt obnove zgrade Doma zdravlja u Pleternici. Ministrica Tramišćak potpisane ugovore je uručila požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću.

Također kroz dva programa, podrške brdsko planinskim područjima i održivog razvoja lokalne zajednice uručila i općina Velika je dobila odobrena sufinancirana sredstva. Za projekt prenamjena/adaptacija zgrade proizvodno-poslovne namjene (poduzetnička zona Velika) 300 tisuća, a za rekonstrukciju javno društvene zgrade 200 tisuća kuna.

Općini Kaptol odobreno je sufinanciranje projekata u ukupnom iznosu od 500 tisuća kuna. Kroz program podrške brdsko planinskim područjima 250 tisuća kuna za rekonstrukcija Trga Vilima Korajca u Kaptolu II faza te isti iznos kroz program održivog razvoja lokalne zajednice za sanaciju nerazvrstanih cesta na području općine Kaptol.

Kroz dva programa, podrške brdsko planinskim područjima i održivog razvoja lokalne zajednice uručila općina Brestovac je dobila 400 tisuća kuna odobrenih sufinanciranih sredstava. Za izgradnju pješačke staze kroz naselje Pavlovci 200 tisuća kuna i isti iznos za izgradnju pješačke staze kroz naselje Zakorenje.

-Danas smo u Pleternici uručili ugovore iz dva naša nacionalna programa, programa koji se financiraju sredstvima državnog proračuna. Uručili smo 15 ugovora općinama i gradovima vrijednih gotovo četiri milijuna kuna u kojima se nalaze upravo sredstva za ulaganja u razvoj društvene, lokalne infrastrukture – ulaganja u društvene domove, škole, domove zdravlja, pješačke staze i ceste. Dakle, onu infrastrukturu koja je vrlo bitna za stanovnike na tom području. Čestitam svima na uspješno prijavljenim projektima i želim uspješnu realizaciju ovih ugovora. Stojimo dalje na raspolaganju kao podrška, kako za korištenje ovih sredstava iz nacionalnih izvora tako i iz fondova EU – rekla je ministrica Tramišak ističući da Požeško-slavonska županija ima ugovoreno milijardu i 600 milijuna kuna projekata, čime se svrstavaju među najbolje županije po korištenju tih sredstava. Danas smo upravo iz tog razloga u Pleternici, jer Pleternica je jedan od gradova koji je najuspješniji po korištenju sredstava iz fondova EU – riječ je o 128 milijuna kuna vrijednosti ugovorenih projekata.

-Drago mi je da se ovo događa u Požeško-slavonskoj županiji, županiji u kojoj se zaista može vidjeti pozitivan utjecaj europskih fondova – što europskih strukturnih fondova, što drugih fondova iz Europske unije. Osobnom očekujem da će se u sljedećem financijskom višegodišnjem razdoblju taj utjecaj još više osjetiti iz jednostavnog razloga što svi ovdje prisutni imaju pozitivno i dobro iskustvo povlačenja tih sredstava i siguran sam da će sljedeću financijsku perspektivu iskoristiti još bolje – rekao je ministar Aladrović.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88