Često se čuju Djevojka je zelen bor sadila i Trepetljika trepetala, te pjesme o Bosni i Mostaru

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Dobro je znano da žitelji Požeške kotline vole dobru staru narodnu pjesmu, No među njima dakako prednjači sevdalinka koju mnogi vole poslušati, ali i zapjevati kako za sebe tako i u dobrom društvu uz odabrane svirače i njihove instrumente. Razloga za to je mnogo. Vjerojatno su rado slušane jer su bliske uhu običnog čovjeka, no porijeklo ovdašnjih žitelja zasigurno utječe na odabir glazbe koja im je draga. Imajući u vidu da je ovdje kroz protekla stoljeća mnogo doseljenika iz kolijevke sevdaha Bosne i Hercegovine logično je da sevdalinka  ima veliku popularnost.

Nema svirača koji će se loše izraziti o ovoj glazbi nastaloj u narodu. Pokojni Rajko Vučković, legendarni harmonikaš ovoga kraja znao mi je za života reći da sevdalinku treba svirati tako da još više plijeni pozornost dakle potiho i osjećajno uz osebujan glas za tu pjesmu pa je zadovoljstvo popuno. Njegovi nasljednici slično razmišljaju kao napr. Mata Malunović, poznati vidovački harmonikaš, te ostali svirači tog popularnog glazbala kao što su Ivica Biljanić iz Novog Sela, Željko Ivanović iz Golobrdaca, Mile Banović iz Trenkova, ali i ovi mlađe generacije kao što su Darko Rodić, Mario Ivanović itd. Ima i danas samoukih svirača u ovom kraju koji njeguju sevdalinku među kojima je Anta Alaber iz Zagrađa, a mnogi mladi pjevači dobro otpjevaju sevdalinku u Požeštini na brojnim svadbama i narodnim veseljima. 

Ovdje svakako treba istaći samukog harmonikaša Đuru Poljakovića rodom iz Sovskog dola, kojeg smo imali priliku nekoliko puta slušati na privatnim feštama koji gotovo da “iz bunara” izvlači stare sevdalinke koje stihove i one najstarije generacije gotovo da i ne pamte. Đuro je inače dugo godina živio i radio u Austriji, a sada živi u kutjevačkom kraju i koristi svaku priliku da sa prijateljima pokaže svoje harmonikaško i pjevačko umijeće prvenstveno u sevdalinkama.  

Lista najslušanijih sevdalinki po tvrdnjama naših sugovornika je poduža, no zasigurno je na vrhu po izvođenosti pjesma Djevojka je zelen bor sadila, te na svadbama Trepetljika trepetala. Doseljenici sa juga BiH pak vole pjesme Duni vjetre malo sa Neretve i Koja gora Ivo, no ništa manje im nisu prihvatljive Ne klepeći nanulama, Prođoh Bosnom kroz gradove, S one strane Plive, Sedamdeset i dva dana, Tebi majko misli lete, Siroče sam, Stade se cvijeće rosom kititi, Sve behara i sve cvjeta, Evo srcu mom radosti, Lijepi li su mostarski dućani, Zarasle su staze moje, Zvijezda tjera mjeseca, Žute dunje, Imam jednu želju, Jutros mi je ruža procvjetala, Bosno moja divna mila, Crven fesić mamo i još neke.

Uz sve navedeno treba reći da neke od ovih pjesama nisu nastale u narodu već su ih napisali i skladali bosanski autori kao što su Jozo Penava, Husein Kurtagić, Ismet Alajbegović, Jovica Petković i drugi, no s vremenom su općeprihvaćene i uvrštene su među izvorne sevdalinke. A popularnost su im bez sumnje donijeli njihovi izvođači koji su najbolja grla sevdaha, a to su Safet Isović, Himzo Polovina, Nada Mamula, Beba Selimović, Zaim Imamović, Zehra Deović, Nedžad Salković i mnogi drugi.

Foto: Ilustracija, avaz.ba

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: