Češka tvrtka Agrofert u vlasništvu češkog premijera Babiša kupila većinski paket požeškog Agronoma

Autor: Jelenko Topić

Kako piše dnevnik Jutarnji list proteklih dana u Požegi je potpisan ugovor kojim je jedna od najvećih čeških kompanija, Agrofert grupa, preuzela 70 posto vlasništva u požeškoj tvrtki Agronom, a preostalih 30 posto ostaje u vlasništvu osnivača Agronoma požeškog poduzetnika Darka Aračića. Ta transakcija označava izravni ulazak Agroferta, koji je u vlasništvu predsjednika češke vlade Andreja Babiša, na hrvatsko tržište s poljoprivrednim inputima i robama te je njegovo prvo kapitalno ulaganje u Hrvatskoj.

– Širenje aktivnosti na nove zemlje jugoistočne Europe već je neko vrijeme važan dio naše razvojne strategije. Kapitalno ulaganje u Agronom je sjajan početak naše izravne prisutnosti u Hrvatskoj jer je Agronom vodeći tržišni igrač u svim područjima svog djelovanja – poručili su čelnici Agroferta.

Agronom ima više od 70 prodajnih mjesta repromaterijala za poljoprivredu, zaštitnih sredstava, sjemena i drugog, zatim prodaju i servise poljoprivredne mehanizacije, te tov junadi, a istorodnim djelatnostima se bavi i češka kompanija.

Očekivanja su da će promet Agronoma prijeći uskoro milijardu kuna, a navodno je dogovoreno da glavni menadžer tvrtke u Požegi kroz idućih pet godina bude upravo Darko Aračić sa svojim timom stručnjaka.

– Mogu izraziti zadovoljstvo što smo uspješno završili pregovore o kupoprodaji poslovnih udjela tvrtke Agronom i što nam partner postaje jedna od najvećih korporacija u poljoprivredi u EU. Vjerujemo da će ova transakcija doprinijeti daljnjem poslovnom razvoju tvrtke kao i dobrobiti naših poljoprivrednih proizvođača i šire društvene zajednice – izjavio je Darko Aračić.

Budući da transakciju mora odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, kao i regulatorna tijela u nekim drugim zemljama, provedena će biti tek nakon dobivanja ovih odobrenja.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot