Češka beseda okupila svoje nekadašnje i sadašnje članove kojima je Bjeliševac u srcu

Autor: Jelenko Topić

BJELIŠEVAC – Zanimljiv susret zbio se proteklih dana u Bjeliševcu kada su se u mjesnom domu sakupili mnogi kojima je ovo selo ostalo u srcu, a danas žive negdje drugdje. Organizator susreta bila je mjesna Češka beseda, a sudionici nekadašnji i sadašnji aktivni članovi društva, koje njeguje češke korijene.

Bilo je vrlo zanimljivo gledati glave kako se traže na panou s fotografijama, gdje je prikazan rad Češke besede, koja je u Bjeliševcu osnovana davne 1933 godine. Dvije sijede starice prepoznale su se na fotografiji iz pedesetih godina, koja prikazuje nasmijanu grupicu djevojaka i mladića u češkoj nošnji – tadašnju folklornu grupu Češke besede Bjeliševac.

Među prisutnima bio je i Ivan iz Šumanovaca, potomak Jana Chlevištana, prvog Čeha koji se doselio u Bjeliševac 1882. godine. Najstarija sudionica skupa bila je Marta Mudronja sa svojih 84 godine, a najmlađe Bruna Hruška i Helena Hruška koje su na priredbu donijeli u naručju roditelji, obje imaju tek devet mjeseci. Sve je pozdravila predsjednica Alenka Hruška, a crtice iz povijesti Bjeliševca je izložio Goran Hruška. Svoje stihove prisutnima je čitala i Mira Šulc, rođ. Hruška. Besedina pjevačka skupina je uz poznate češke pjesme otpjevala i Češki bećarac. Nakon toga je uslijedilo spontano druženje uz pjesmu i ples sa željom da su uskoro ponovno okupe u starome kraju.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: