Certifikate eko proizvođača voća dobila 22 polaznika /FOTO/

POŽEGA – Dvadeset dvoje odraslih i nezaposlenih dobilo je certifikate o stručnoj osposobljenosti za proizvodnju voća na ekološki način. Diplome su dodijeljene na svečanosti održanoj u prostru Hrvatske gospodarske komore u Požegi. U projekt su bili uključeni Učilište LINK, ustanova za obrazovanje odraslih, te Grad Požega i požeška Udruga voćara Šljivari. Osim toga, osposobljeno je i 10 nastavnika i suradnika Učilišta Link koji su usavršili nastavničke vještine u radu s odraslim osobama.

Ekologija je trend, istakao je Željko Prašnjak, vlasnik Učiliša LINK, otvarajući svečanost rekao kako polaznici ne samo da su usvojili znanja u ekološkom načinu proizvodnje voća već su osposobljeni i za praćenje i primjenu  suvremenih tehnologija i metoda rada. Učilište LINK je osposobljeno i za druge programe obrazovanja odraslih u ekološkoj proizvodnji i drugih kultura.

O ekološkom uzgoj voća kao važanom  prirodnom  resursu za daljnji razvitak Požeško-slavonske županije govorila je voditeljica projekta Gordana Radonić. Ona je naglasila da Polaznici već imaju veće ili manje voćnjake pa će naučeno moći primjeniti u vlastitoj proizvodnji. Polaznici su osim teoretske imali i praktičnu nastavu, ukupno 160 sati. Osim toga, održano je i studijsko putovanje u Italiju kod ekoloških proizvođača i prerađivača voća. Prilikom provođenja nastave nabavljena je neophodna oprema, alati i strojevi koji će se moći koristiti i u narednim sličnim projektima.

Za projekt je utrošeno oko 1,3 milijuna kuna. Novce je osiguralo resorna ministarstva, grad Požega i u najvećoj mjeri Europa iz Socijalnog fonda.

Skup je u ime partnera, Grada Požege pozdravila Ana Marukić, a Udruge Šljivari, predsjednik Robert Krnčević.

/Foto: D.Mirković /

0 Comment