Centrom za otpad „Šagulje“ čistiji okoliš u Požeškoj i još dvije županije

Autor: Jelenko Topić

Centar za gospodarenje otpadom Šagulje, koji će se graditi na rubnom zapadnom dijkelu grada Nove Gradiške i na povšinama susjedne općine Dragalić, zajednički je projekt Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije, te jedinica lokalne samouprave toga područja. Projekt je vrijedan 130 milijuna kuna. Kroz tri do sada potpisana ugovora izvučeno je čak 98 posto sredstava potrebnih za izradu dokumentacije, čime je ostvaren cilj o maksimalnom korištenju europskog novca u pripremi projekta. Međutim, još je uvijek teško govoriti o rokovima kada će centar početi sa radom.

 – Pred nama je izrada studijsko-projektne dokumentacije koja je veoma obimna i sam taj postupak potrajat će tri godine, a potom ide provedba projekta. Očekuje se da gradnja krene za dvije do tri godine – kaže Josip Grgić, direktor „Šagulja“.
Tom centru odobrena su bespovratna sredstava iz Fonda za sufinanciranje provedbe projekata EU na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Taj novac je  namijenjen za izradu studijsko-projektne dokumentacije što je procijenjeno na 15 milijuna kuna, od čega je iz europskih fondova do sada povučeno 14,7 milijuna kuna. Preostali iznos sufinancirat će županije osnivači.

Izgradnjom centra Šagulje, smještenom između sela Kovačevac, Mašić, Prvča i Poljane, osigurat će se cjelovit sustava gospodarenja otpadom na navedenom području što će zasigurno pridonijeti manjem deponiranju otpada na odlagališta s jedne, a većoj ponovnoj uporabi, recikliranju i kompostiranju s druge strane.

– Tako će se poboljšati kvalitetu života. Građani će imati čišći i zdraviji okoliš jer će se iskoristiti sva korisna sirovina i neće više biti otpada svuda oko nas – zaključio je Grgić.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot