Čemernica i Gradci kraj Kaptola – svjetski biser arheologije

Autor: Jelenko Topić

Na južnim obroncima Papuka, iznad naselja Kaptol, nalazi se istoimeni arheološki lokalitet. Tijekom starijeg željeznog doba (800.-400. god. pr. Kr.) zajednica koja je obitavala na tom prostoru svoje je istaknute pokojnike pokapala pod velikim zemljanim humcima – tumulima. Na položaju Kaptol-Gradca nalazilo se utvrđeno naselje kome su pripadala dva groblja: nekropola Kaptol-Gradca i nekropola Kaptol-Čemernica.

Središnji dio pogrebnog rituala pripadnika kaptolačke elite bilo je spaljivanje na lomači. Pokojnik, odnosno pokojnica bili bi položeni na lomaču odjeveni u nošnju čiji su elementi (poput npr. oružja, nakita ili pribora za tkanje) odražavali funkciju koju su za života obnašali. Pripadnici najbogatije ratničke elite često su bili spaljeni s konjem ili na kolima. Potom bi ostaci s lomače bili sakupljeni te položeni u grobne komore zajedno s popudbinom za drugi svijet. Grobne komore, izgrađene od drveta, bile su u pravilu obzidane kamenim suhozidom na koji je potom nasuta zemlja te je stvoren humak. Ovakvi su humci radi svoje vidljivosti vjerojatno služili i kao impozantni spomenici u prostoru, svjedočeći o ugledu i snazi zajednice.

Na lokalitetu je postavljena arheološka ruta Putovima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini. Ona prati pretpovijesni put uz slikoviti tok potoka Bistre, kroz nekropolu pod tumulima Kaptol –Čemernica te se uzdiže prema ostatcima naselja na položaju Kaptol – Gradca i spušta sve do druge nekropole. Put je to slikovitim područjem zasađenim vinovom lozom i obraslim šumom koji, uz edukacijski element, pruža mogućnost aktivnoga odmora, kroz pješačenje i bicikliranje.

Arheološko nalazište Kaptol jedno je najznačajnijih nalazišta starijeg željeznog doba na prostoru kontinentalne Hrvatske.

Taj lokalitet svjetskog je značaja te ga se planira sačuvati i uvrstiti u turističku ponudu Požeško-slavonske županije. Projektom od strateškog  značaja se želi očuvati arheološko nalazište na način rekonstrukcije arheološkog spomenika i neposrednog okoliša, odnosno izradom replike dijela građevine i dogradnjom prezentacijskog prostora za posjetitelje. Uz tumule, važan dio je i arheološko nalazište utvrđenog naselja – Gradina, te rudnik grafita gdje je planirana revitalizacija nekih od hodnika kao vrijednog dijela UNESCO Geoparka. Cijeli prostor povezao bi se arheološkom tematskom stazom s odmorištima te uskotračnom prugom za prijevoz posjetitelja. 

Potpuno ostvarenje plana je do kraja 2027. godine, iduće godine će početi izrada projektno-tehničke i muzeološke dokumentacije, a u financiranju predviđenom sa 50 milijuna kuna sudjelovat će županija, državni proračun i sredstva europskih fondova.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88