Čeka nas rigrozan zakon za prometne prekršaje: Kazne su astronomske, a oduzimat će se i vozila

Autor: D.K.

MUP prijedloge izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama radi zajedno sa Fakultetom prometnih znanosti

U novom prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje predlaže Ministarstvo unutarnjih poslova nalazi se niz restriktivnih mjera prema kojima, recimo, osoba koja vozilom prođe kroz crveno svjetlo ostat će bez vozačke dozvole, ako na autocesti vozi 50 kilometara više od dopuštenog može završiti do 60 dana u zatvoru, a vožnja desnom trakom po autocesti jednako je jedan negativan bod.

U zatvor možete otići i ako ste prošli kroz više crvenih svjetala na semaforu za redom, a ako ste više puta vozili u pogrešnom smjeru ili ste se više puta odbili alkotestirati oduzet će vam se automobil.

Jutarnji list je dobio na uvid prijedloge izmjena Zakona koje MUP radi zajedno sa Fakultetom prometnih znanosti, koje bi, ako se uvedu, na snagu stupile možda već početkom iduće godine. Kod većine članaka kao razlog za njihovu izmjenu navedeno je kako sadašnje “kaznene odredbe ne ispunjavaju svoju svrhu”.

Situacije u kojima se ostaje bez vozačke

Ukoliko se izmjene usvoje, vozači će za svaki prolazak kroz crveno, bilo da to naprave u prvoj sekundi njegova paljenja ili desetoj, na mjesec dana ostaju bez vozačke dozvole te plaćaju kaznu od 3 do 7 tisuća kuna. Prema prijedlogu izmjena Zakona da bi vas se kaznilo za prolazak kroz crveno dovoljna je i fotografija koja se smatra dokazom u prekršajnom postupku.

Ako u naseljenom mjestu vozite 50 kilometara na sat brže od ograničenja, prvi put ćete bez vozačke dozvole ostati na 6 mjeseci te će vam biti naplaćena kazna između 10 i 20 tisuća kuna i dobit ćete 6 negativnih bodova. Ako vozite 30 do 50 kilometara na sat više od propisanog novčana kazna je povećana na između 3 i 7 tisuća kuna.

Bez vozačke dozvole na minimalno 3 mjeseca ostat ćete i ako ne stanete na traženje policije. Kako je i ranije najavljeno, predlaže se i oduzimanje vozila vozaču koji je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za vožnju u krivom smjeru, odbio alkotestiranje, vozio auto a vozačka dozvola mu je oduzeta, u krvi mu je izmjereno između 0,5 i 1,5 promila te koji je za vožnju u naselju 50 kilometara brže od ograničenja. 

Novine za vožnju na autocesti

Bez vozačke ćete ostati i ako pretječete vozilo koje je stalo ispred pješačkog prijelaza, a na mjesec dana ako zaobilazite željezničku rampu. Bez vozačke se na šest mjeseci ostaje ukoliko vozač napusti mjesto nesreće te će platiti kaznu od 10 do 20 tisuća kuna  ako se na tom istom mjestu još odbije test na alkohol ili drogu. Jednako će biti kažnjeni vozači za taj prekršaj ako ga učine za rutinske policijske kontrole. Na udaru novog Zakona naći će se i oni koji svoj automobil daju drugoj osobi te kasnije odbiju kazati tko je u slučaju prekršaja vozio vozilo, ili daju lažne podatke.

Neke novine odnose se na autocestu pa se tako predlaže povećanje maksimalne brzine vožnje sa 130 na 140 kilometara na sat. S obzirom na to da se i dalje računa tolerancija na odstupanja, bez kazne bi se maksimalno mogli vozili 164 kilometara na sat po autocesti. No, ako na autocesti vozite 50 kilometara iznad ograničenja, prijeti vam novčana kazna od 15 do 50 tisuća kuna ili 60 dana zatvora.

Za vožnju “slaloma” li “lijepljenja” vozilu ispred ili za blendanje na autocesti kazna je 2000 kuna i jedan kazneni bod.

Izvor: vijesti.rtl.hr

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot