Čagljevi mogu ugroziti perad i sitne domaće životinje u našim selima

Autor: Jelenko Topić

Čagalj 2, hr.wikipwdiaPOŽEGA –   Iako je ranije čagalj bio zastupljen u lovištima Dalmacije, otoka i Primorja tijekom zadnjih petnaestak godina bilježi se rast brojnosti na površinama središnje Hrvatske, te na prostorima Slavonije. On je štetočina u lovištima jer uništava mladunčad srne i divlje svinje, te sitnu divljač pa se često organiziraju odstreli u skladu sa lovno-gospodarskim osnovama pojedinih lovozakupnika, a prema raspoloživim podacima iz godinu u godinu ga je sve više na prostorima Požeške kotline, te  Posavine. Različita su tumačenja o tome otkud čagalj u ovom dijelu Hrvatske jer su po jednome navodno iz Dalmacije ovdje stigli preko Bosne i Hercegovine, pogotovo za vrijeme ratnih djelovanja, a po drugom su stigli iz susjedne Mađarske!

Prema podacima stručnjaka Biološkog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta zagrebačkog Sveučilišta Ivane Selanec i Borisa Lauša objavljenim 2011. godine u radu „Rasprostranjenost  čaglja na području RH“ uz Šibensko-kninsku županiju Brodsko-posavska ima najviše tog sisavca i prisutan je na čak  80 posto lovnih površina. Tako je čagalj prisutan u  u čak 40 lovišta te županije, a slična je situacija i u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji. Stručni podaci govore da je 2009. godine u Brodsko-posavskoj županiji odstrijeljeno gotovo 50 čagljeva, a u Požeško-slavonskoj svega tri, no te brojke  su se kasnije povećale.

-Najveća staništa čaglja u Požeško-slavonskoj županiji su u dolini rijeke Londže ponajviše u ritovima lovišta „Strijele“ iz Bekteža, te „Vražjaka“ iz Sesveta i „Dilja“ iz Buka- kaže Božidar Terzić, potpredsjednik Lovačkog saveza te županije dodavši da  je pojedinačnih pojava čaglja bilo u lovištu „Lapjaka“ u Velikoj, dakle pod Papukom na sjeveru Požeške kotline, ali i ravničarskom dijelu u lovištu požeškog LD „Šijak“. Tako su među ocijenjenim trofejima iz te županije za prošlu godinu jedan zlatni i jedan srebrni za čagljeve i to oba iz LD „Strijela“(Bektež). Terzić smatra da je zbog još uvijek relativno malog broja čagljeva u ovom kraju on još uvijek predator što znači da za ishranu koristi bolesnu i ranjenu divljač čime se zapravo čiste ovdašnja lovišta. U ovoj županiji prvi čagalj je odstrijeljen prije desetak godina u selu Bolomače, a do sada ih je odstrijeljeno desetak. Iako točnih podataka zasada nema procjene su da u toj županiji obitava između 20 i 30 čagljeva. Susjedna Brodsko-posavska županija ih ima mnogo više.

-Tijekom 2013. godine na našem području smo odstrijelili 30 čagljeva koji su nam pričinili dosta štete u lovištu- kazao nam je Ivan Strinavić, predsjednik „LD“ Posavina iz Davora. Blizu njih je državno lovište Radinje površine 4135 hektara, poznato kao Titovo lovište, kojim sada gospodare Hrvatske šume-uprava Nova Gradiška.

-Čagljeve smo uočili 1995. godine, ima ih dosta kako u ograđenom lovištu, tako i izvan njega, oni zapravo ovdje nemaju prirodnog neprijatelja, a uvjeti za razmnožavanju su im dobri- ističe Robert Babaček, revirnik u Odjelu za lovstvo Uprave šuma Nova gradiška, te dodaje da ih godišnje odstrijele između 20 i 25. U tom okruženju je i susjedno Lovačko društvo „Fazan“ iz sela Siče.

-Lovno-gospodarskom osnovom imamo predviđen odstrel  15 čagljeva godišnje i to  u potpunosti ostvarimo, a imamo saznanja da ih ima više stotina- kazao nam je Nenad Čulina, predsjednik „Fazana“, te dodao da im čagalj uništava fazana, zeca i ostalu sitnu divljač.

Iz podataka o godišnjem odstrelu čagljeva u RH vidljivo je da je udio kontinentalne i Panonske regije sve veći.  Mišljenja su stručnjaka da ih se lovišta mogu riješiti boljom organizacijom i koordinacijom kako na razini lovozakupnika tako i na razini županijskih saveza jer će se tako sačuvati sitna divljač, ali i smanjiti štete koje čagljevi pričinjavaju desetinama domaćinstava na ovim područjima gdje u čoporima ponekad zmaju napasti i uništavati perad i sitnu stoku na seoskim imanjima.

(Foto: Ilustracija, hr.wikipedija.org)

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot