Čaglinski učenici i njihove učiteljice položili ispit humanosti i dobrote čistom peticom

Autor: DK

ČAGLIN – Brojni su projekti i aktivnosti koje se mogu nabrojiti u kojima su sudjelovali čaglinski osnovnoškolci sa svojim mentorima, učiteljima, nastavnicima i profesorima. Kada pomislimo da su sa brojnim aktivnostima posustali gotovo da nas iznenade sa novom prispjelom informacijom kako bi nas izvijestili u čemu su sudjelovali i što je slijedeće. Tako su već na početku ove godine aktivno sudjelovali u Kampanji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Djeca su izrađivala pisma i slali poruke podrške u kojim su željeli objasniti što su to rijetke bolesti.

-Djeci je prije početka izrade pisama i poruka podrške i ohrabrenja objašnjeno što su to rijetke bolesti. Prema uputama iz Saveza svakoj školi je ostavljeno na izbor i maštu da osmisle kako će drvo života izgledati. Mi smo se odlučili za pravo drveće u školskom dvorištu te ih okitili porukama. Fotografije za koje je zaslužna tajnica Marija Krajtner poslali smo Savezu kako bi od njih složili veliki plakat i podijelili na društvenim mrežama – istakla je pedagogica u osnovnoj školi Čaglin, prof. Ljiljana Đurđević.

Rijetke bolesti su prema definiciji one bolesti koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika. Iako rijetke, kada se uzme veliki broj rijetkih bolesti (između 6000 i 7000 različitih dijagnoza) dolazimo do podatka da u Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6-8% cjelokupne populacije. Za pojedine, češće dijagnoze, postoje udruge pacijenata ali mnoge dijagnoze nemaju svoje udruge radi veoma malog broja oboljelih. Naime, unutar same grupe rijetkih bolesti, postoje i one koje su “vrlo rijetke”, te pogađaju jednu osobu na 100,000 stanovnika ili čak i manje. Takvi pacijenti su posebno izolirani i ranjivi. No, obzirom da se većina oboljelih od rijetkih bolesti susreće sa sličnim problemima formiraju se udruge za sve rijetke bolesti koje okupljaju i udruge za pojedine dijagnoze i individualne članove.S medicinske strane, to su najčešće kronične, degenerativne i smrtonosne bolesti, zbog čega je oboljelima značajno smanjena kvaliteta života, pogotovo jer su ovisni o tuđoj pomoći. Čest je slučaj da se takve bolesti kasno dijagnosticiraju, upravo zbog svoje rijetkosti.

Učenici od 1. do 4. razreda Matične škole, zajedno sa svojim učiteljicama Gordanom Ereiz, Ivanom Razumović, Ivanom Mlakar i Željkom Peić, na inicijativu školske pedagoginje, pisali su dobre želje, poruke podrške, crtali i izrezivali srca, sunca, dlanove i na taj način postali dio velike obitelji ljudi koji imaju empatiju za bolesne i nemoćne.

-Poslovica kaže kako lijepa riječ sva vrata otvara. Posebno, dodatno značenje ima svaka izgovorena ili napisana lijepa riječ, podrška i ljubav koju uputimo oboljeloj osobi. Tada znaju da nisu sami – dodala je pedagoginja Đurđević.

Nakon ove plemenite geste slobodno se može reći da su čaglinski učenici i njihove učiteljice položili ispit humanosti i dobrote čistom peticom!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: