Čaglinski osnovnoškolci u akciji “Zelena čistka”

Autor: DK

Svake godine čaglinska škola povodom Dana planeta Zemlje uključuje se u akciju Zelena čistka. Mnogi se možda pitaju kao i djeca čaglinske škole što je ,,Zelena čistka“ i zašto se provodi na što su dobili odgovor

-Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! koji okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada.

blankIdeja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Teeme Ära! – Let’s do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada s budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!

Iz Estonije se je ideja o takvim akcijama krenula širiti te danas globalni pokret Let’s do it! okuplja 112 zemalja, a u 198 do sad organiziranih akcija čišćenja sudjelovalo je preko 14 milijuna volontera.“ ( izvor Udruga Žmergo Rijeka, koordinator ,,Zelene akcije“ za Hrvatsku )

Osim ,,Zelene čistke“ provodi se i ,,Plava čistka“, koja brine o okolišu mora, podmorja i morskog priobalja.

Ove godine učenici 7. razreda sa svojom razrednicom, učiteljicom biologije i kemije Biljanom Bošnjak i pedagoginjom Ljiljanom Đurđević čistili su okoliš škole. Pokupili su otpad sa zelene površine i na puta do trgovine, zatim pomeli školsku sjenicu i uklonili korov, obrisali prašinu s oznaka o vrstama biljaka i drveća koje su posađeni oko školske sjenice. Uz to su pokupili smeće oko školskog igrališta.

No, kako Zelena čistka ne promovira samo čišćenje okoliša, već i brigu za zdraviji i ljepši okoliš, školski domar Slavko Porobić je zajedno s učenikom Petrom Šapinom posadio stabla jabuka iza škole.

Ravnateljica škole Slađana Švajda je za učenike pripremila osvježenje i pohvalila ih za njihovu brigu o okolišu škole.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića