Čagalj nedovoljno poznat novi predator na ovim prostorima

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Nakon spoznaja o povećanoj pojavnosti čaglja na ovim prostorima Lovački savez Požeško-slavonske županije organizirao je stručno predavanje pod nazivom „Čagalj – novi predator  u Požeško-slavonskoj županiji“ na kojemu su predavači bili naši eminentni stručnjaci prof. dr. Tihomir Florijančić i docent dr. Ivica Bošković sa Poljoprivrednog fakulteta Osijek. Sudionici skupa bili su predstavnici tridesetak lovačkih društava ovog kraja koji su sa zanimanjem saslušali predavanja, te naposlijetku postavljali pitanja o pojavi čaglja u lovištima, te poduzimanju konkretnih aktivnosti na suzbijanju.

Nakon uvodne riječi Zdravka Vujnovića, predsjednika Lovačkog saveza ove županije o potrebi organiziranja predavanja radi upoznavanja lovaca sa ovom štetočinom predavači su predstavili Poljoprivredni fakultet Osijek koji ima i katedru za lovstvo.

Predavači su donijeli niz novih spoznaja kao što je među ostalim ona da se čagalj na ove prostore posebice Posavine pojavio došavši iz Rumunjske i Bugarske jer je genetika ovdašnjih čagljeva različita od genetike onih sa jadranskog područja naše zemlje. Inače, čagalj pričinjava štete na sitnoj divljači i stoci u domaćinstvima, no hrani se i nekim voćkama kao napr. dudovima. Bilo je riječi i o glasanju čaglja, odnosno zavijanju, a stručnjaci tvrde da se on različito glasa kada je sam, zatim kada je u čoporu ili kada je sa njime mladunčad. Da bi u potpunosti dočarali načine zavijanja profesori su pustili tonski zapis tako da su ga sudionici mogli čuti što znači da ga ubuduće mogu prepoznati u svojim lovištima.

Jedan od problema kod odstrela čaglja je činjenica da ih je mali broj unijet u ranije donesene Lovno-gospodarske osnove za pojedina lovišta što znači da je ograničen broj koji se može odstrijeliti, no stručnjaci savjetuju da lovnici to prijave kako bi se mogle načiniti izmjene tog dokumenta.

no images were found

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: