Burna rasprava o izvršenju i rebalansu proračuna te prodaji zemljišta

Autor: DK

POŽEGA – Jučer se pred vijećnicima grada Požege našlo 19 točaka dnevnog reda od kojih su tri bile najzanimljivije, izvršenje Proračuna grada Požege za 2015. godinu, rebalansa Proračuna za 2016. godinu te prodaja nekretnine neposrednom pogodbom Veleučilištu Požega neposrednom pogodbom.

Izvršenje proračuna izazavalo je polemiku između vijećnika Zdravka Ronka, s jedne te gradonačelnika Vedrana Neferovića i njegovog zamjenika Marija Pilona, s druge strane.

-Što se tiče Proračuna za 2015. godinu možemo mirne duše reći da je to ne probavljivo. Podsjetiti ću kako ste prošle godine bacali prašinu u oči građanima i nabacivali se blatom na Vladu RH zbog smanjenja stopa poreza na dohodak i povećanja neoporezivog dijela, sve kako bi si stvorili alibi za nerad i nesposobnost. Iz ovog dokumenta se može jasno čitati da se cijele 2015. godine plasirala neistina kako će zbog te odluke Vlade RH, kojom olakšava život građanima, grad Požega biti zakinut za šest pa i više milijuna kuna. Upozoravali smo na te neistine, podastirali dokaze i analize i govorili da će porez na dohodak biti smanjen ali ne toliko a da će dijelom biti  kompenziran kroz decentralizirana sredstva  i kroz pomoći, te da će to smanjenje biti oko tri milijuna kuna. Evo ovaj dokument upravo to i potvrđuje – između ostalog je rekao Ronko i dodao kako je u 2013. proračun bio 87,5 milijuna kuna a investicija 35, da je 2014. proračun bio 69,5 milijuna kuna, a investicija 15,8 milijun kuna te 2015. proračun 67,5 milijuna kuna, a investicija osam.

-Dakle, tonemo li tonemo. U svom mandatu imate strmoglavi pad investicija  za 75 posto i stelovit uspon plaća za gotovo 20 posto, nadam se da je sve jasno – dodao je Ronko.

Gradonačelnik Neferović je na primjedbe odgovorio kako se ostalo bez četiri milijuna kuna prvenstveno zbog tadašnje državne politike i Vlade koja je donijela odluku o porezu.

-Pozivam vas da i dalje budete uporni u analizama i da se i dalje bavite matematikom koja je samo vama poznata. Ne želim polemizirati s vama jer to ničemu ne vodi. Važno je da se u ovome gradu radi i radi, da se ulaže i da se o svakom dijelu grada vodi briga. Koliko novaca se ima toliko se ulaže i radi, a brigu koju ste vi imali mi ćemo ovaj mjesec izvršiti jednu uplatu od 500 i nešto tisuća kuna. To je ono kad ste bili jako zabrinuti za gradski proračun pa nam je sad došlo da još jednu vašu brigu riješimo koja je vas to vrijeme zabavljala. Proračun grada Požege itekako osjetu tu vašu zabavu pa ćemo iz tog razloga morati izvršiti tu obvezu koja je došla – rekao je gradonačelnik Neferović.

Zamjenik gradonačelnika Mario Pilon nadovezao se i pojasnio zbog čega je došlo do povećanja plaća te da nije došlo do povećanja plaća veće da su to namjenska sredstva EU socijalnog fonda koja se odnose na projekt Petica za dvoje, za rad pomoćnika u nastavi te nastavnika u produženom boravku učenika kao i za za rad u Multifunkcionalnom centru i na projektima Menadžeri poslovnog razvoja.

Vezano za rebalans proračuna, koji je većinom glasova prihvaćen, isti je obrazložio zamjenik gradonačelnika Mario Pilon i istakao kako se u tom rebalansu proračun povećava za 1,79% odnosno 2,187 milijuna kina koji u konačnici iznosi gotovo 124,6 milijuna kuna.

-Za treći rebalans u 2016. godini treba prvo reći kako je riječ o 95,5 milijun kuna jer je 29 milijuna dio kredita usmjerenog  u vrlo upitne investicije koji ćemo otplaćivati do 2036. godine sa 4 godine počeka. Postoji jedna komocija do 2021. godine, a poslije potop. Kad kažemo upitne, smatramo da se u takve investicije ne ide kreditnim zaduženjem već kroz partnerstvo i lobiranje, ali treba i ponoviti kako su sredstva za Trg sv.Terezije već bila osigurana u 2013. godini. Dakle za ovih planiranih 95,5 milijuna kuna u proračunu za 2016. godinu  kažemo prihodi su prenapuhani i neostvarivi i ne možemo to podržati. Prenapuhani su prihodi u dijelu poreza na dohodak i nikako nije moguće da ostvarite 32 milijuna kuna poreza na dohodak. Prenapuhana je komunalna naknada i komunalni doprinos. Prenapuhani su prihodi od pomoći ove Vlade RH s čak 37 milijuna što je za preko 20 milijuna više nego prošle godine. Dakako, prenapuhani su i prihodi od prodaje imovine sa 4,4 milijuna i ako dosegnu 1,5 milijuna biti će dobro. Kad sve to bolje sagledamo razvidno je kako je napumpano 26-27-28 milijuna kuna, a što nas opet dovodi do 66-67-68 milijuna u 2016. godini na čime ćete u četiri godine vašeg mandata strmoglaviti proračuna grada – rekao je Ronko.

Pilon je u odgovoru na Ronkove navode istakao kako je od prihoda od poreza na dohodak u prvih pet mjeseci realizirano 1,3 milijuna kuna više nego prošle godine što daje za pravo da se računa i na više te da je došlo i do rasta prihoda od komunalnog doprinosa temeljem novih rješenja.

Veliku polemiku izazvala je točka dnevnog reda oko prodaje nekretnine Veleučilištu Požega za izgradnju Studentskog centra.

-Umjesto da Grad Požega svom voljenom Veleučilištu pokloni zemljište za gradnju Studentskog doma, financira projekt, parcelaciju, prijenosa vlasništva, itd., kako je to uradila i toliko spominjanja Virovitica, naumilo se rasturiti onih 27 milijuna kuna koje je Upravno vijeće VUP-a na čelu s prim. Marijanom Cesarikom čuvalo za dogradnju i proširenje Veleučilišta, za nove kabinete, laboratorije, pomagala i ostalu prijeko potrebnu opremu – između ostalog je istakao Ronko i dodao kako je odmah poslije smjene Upravnog vijeća u travnju 2016. dekan Veleučilišta Dinko Zima pod „samoinicijativnim pritiskom“ iskazao namjeru kupnje nekih manjih čestica i otkidanje nekih od bazenskog kompleksa.

-Indikativno je, kako dekan nije iskazao interes za kupnju cjelovite i kvalitetne  parcele  nego se spregovno odlučio baš za te čosave gradske restlove, iako na svom stolu ima nekoliko ponuda kvalitetnijih, cjelovitih i atraktivnijih lokacija po daleko nižim cijenama – dodaje Ronko.

Nastavno na iskazani interes o kupnji zemljišta za izgradnju Studentskog centra predsjednik Gradskog vijeća se uključio u raspravu i pojasnio kako se mogu povući bespovratna sredstva za izgradnju takvih objekata na koji se natječaj koji je raspisan mogu javiti Veleučilišta kao prijavitelji i mogu te projekte provoditi samostalno ili u partnerstvu.

-Izrekom je rečeno da su prihvatljivi prijavitelji na natječaj za izgradnju Studentskog doma Veleučilišta. Ako je Virovitica dobila zemljište na poklon i darivala to zemljište Veleučilištu to je normalno da je grad napravio jer je to zemljište dobio od države. Mi nismo ovo zemljište dobili od države, to je gradsko zemljište što je velika razlika. Smatram da je ovo prilika da ova sredina dobije dodatnu vrijednost te da je Veleučilište na tragu i izgradnje Studentskog doma i investiranja u zgradu Veleučilišta gdje će se ponovno pojaviti jedna pravna zavrzlama što sa sredstvima i kako objasniti kad Veleučilište uloži svoja sredstva, što navesti u ugovoru, kome to ostaje u slučaju da Veleučilište prestane djelovati. Uloga grada Požege je da pomogne u razvoju, a time i Veleučilištu i izgradnju Studenstskog doma i u proširenju kapaciteta Veleučilišta – rekao je gradonačelnik Neferović.

Budući da se radi o zahtjevnoj i kompleksnoj temi na koja bi pitanja trebali dati i neki drugi traženi odgovore posebna će se obraditi tema na sve okolnosti oko prodaje zemljišta za izgradnju Studentskog doma.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: