Budućim generacijama želimo ostaviti oružje kojim je spašeno 27 tisuća radnih mjesta

Autor: DK

POŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u ime 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva obratio se županijski koordinator Krešo Posedi najavljujući “Referendum za referendum” za koji će se prikupljati potpisi od 30. svibnja do 13. lipnja 2015. godine.

_MG_1739 (Small)

-Potaknuti prijedlogom novoga Zakona o referendumu koji je u saborskoj proceduri trenutno na prvom čitanju, a koji nudi značajna ograničenja za održavanje referenduma koji zatraže birači, 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva okupili su se u inicijativu„ZA REFERENDUM!?,  kako bi pokušali ublažiti štetne posljedice donošenja takvog zakona – ističe Posedi i naglašava kako novi Zakon o referendumu uređuje prikupljanje potpisa isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani čime će se otežati ili čak onemogućiti prikupljanje potrebnog broja potpisa birača.

Takvim načinom veliki broj građana za bilo koji referendum neće biti u prilici dati svoj potpis iz više objektivnih razloga ponajviše iz razloga jer Uredi državne uprave ne rade tijekom cijeloga dana niti vikendom, a veliki broj  nema ih dovoljno na području države, a u velikom gradskih i općinskih središta nema sjedišta Ureda državne uprave.

-Novi zakon ne predviđa brojčano iskazivanje potpisa birača koje je potrebno prikupiti da se inicira referendum što ostavlja veliki prostor za manipulacije od strane državnih tijela s popisom birača i određivanjem broja potpisa koje je potrebno prikupiti. Prijedlog novoga Zakona o referendumu donosi još niz otegotnih odredbi, međutim za početak se treba spriječiti donošenje spomenute dvije odredbe koje će jako otežati, a moguće i u potpunosti onemogućiti građanima njihovo ustavno i demokratsko pravo odlučivanja putem referenduma – dodaje Posedi ističući kako je Vlada ponukana učincima dviju prethodnih referendumskih inicijativa protiv outsoursinga i monetizacije, koje su zaustavile provedbu istih i sačuvale radna mjesta, odlučila donošenjem Zakona o referendumu oduzeti ključan alat njihovog djelovanja – mogućnost organizacije referendumskih aktivnosti.

Sindikati i udruge civilnog društva odlučili su se na zajednički korak i to da se za referendum bore referendumom u kojem očekuju kako će se prikupiti dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma koji će sačuvati neposrednu demokraciju u Republici Hrvatskoj.

Prikupljanje potpisa građana u  Požeško-slavonskoj županiji odvijati će se u svim gradovima i općinskim središtima svakodnevno počevši prikupljati prve potpise na simboličan način u Požegi, u Cehovskoj ulici 30.svibnja u 0,00 sati.

-Ponovno smo u situaciji u kojoj organizirani građani moraju odraditi ono što politika ne može.  Ovom akcijom odlučili smo očuvati i unaprijediti mjesta za prikupljanje potpisa te smanjiti broj potrebnih potpisa koji se pokazao kao veliko ograničenje. Ovime se želi omogućiti što većem broju građana da obavljaju svoju dužnost odgovornih građana korigirajući loše odluke vlasti.  I stoga, važnost ove akcije je još veća, jer ćemo njome spasiti mogućnost građana da sami iniciraju instrument neposrednog odlučivanja – nastavlja Krešo Posedi koji nadalje ističe kako će se u akciju ići sa dva referendumska pitanja – jedno će se ticati Zakona o referendumu vezano za mjesta prikupljanja potpisa, dok će se drugo pitanje ticati izmjene Ustava u pogledu broja potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma.

Na kraju konferencije je istaknuto kako se budućim generacijama želi ostaviti oružje kojim je spašeno 27 tisuća radnih mjesta što je ostvareno isključivo provedbom referenduma te da je planirani referendum najvažniji od svih do sada jer ako se izgubi se što se ovim referendumom traži, referenduma neće biti više nikada!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »