Budući graditelji i stolari uspješno odradili stručnu praksu u Njemačkoj

Autor: D.K.

Provodeći projekt mobilnosti VOCOS 4 pod nazivom „Učenje na radnom mjestu za učenike strukovne škole 4“ , deset učenika  Obrtničke škole Požega iz tri zanimanja-stolar, soboslikar-ličilac i zidar, odradili su dvotjednu stručnu praksu u Frankfurtu am Main (Njemačka). Mobilnost je provedena  u terminu od 03. do 18. ovog mjeseca. Učenici su bili smješteni u hostelu uz rijeku Majnu i tou blizini stanice za javne prijevoze uz stari dio grada sa brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima. Svi sudionici projekta su dobili pokaze za vožnju sredstvima javnog prijevoza (S-bahn, U-bahn, tramvaj i autobus), te detaljne upute s planom grada i lokacijama za praktični dio aktivnosti. 

Tri učenika zanimanja stolar su odrađivali praksu na tri različite lokacije u pokrajini Hessen. Učenici zidarske struke su imali praksu na gradilištu u gradu Darmstadtu, dok su učenici soboslikarske struke odrađivali svoju praksu na zapadnom dijelu Frankfurta.

Oni su imali mentore koje je imenovao poslodavac, a oni su ih upućivali u radne zadatke, pratili njihov rad na radnim mjestima, te na kraju ocijenili njihovo zalaganje i napredak. S učenicima u pratnji bio je nastavnik požeške Obrtnčke iz škole prof. Ivan Kovačević, koji im je bio cjelodnevna potpora.

Partnerska institucija škole u Frankfurtu am Main je bio Hrvatski gospodarski savez u Frankfurtu.

Program prakse učenici su u potpunosti savladali, a poslodavci su izrazili zadovoljstvo radom i motivacijom učenika, kao i spremnost  na daljnju suradnju s Obrtničkom školom iz Požege. Za svoj predan rad učenici su dobili certifikate koji će im zasigurno pomoći pri traženju zaposlenja. Nova znanja i vještine, te iskustvo boravka i rada u Njemačkoj učenici će prenijeti svojim kolegama u školi kako bi potaknuli ostale učenike da se prijavljuju za sudjelovanje u ovakvim projektima mobilnosti koji preferiraju međunarodnu suradnju strukovnih škola i njihovih učenika.

Izvor: Obrtnička škola Požega

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot