Bruto plaća gradonačelnika Neferovića preko 30 tisuća kuna!

POŽEGA gradska kućaPOŽEGA – Propise za određivanje plaća gradonačelnika prema svemu sudeći trebalo bi urediti na državnoj razini i postaviti jasne kriterije kojih bi se trebale pridržavati jedinice lokalnih uprava.

Analizirajući plaće gradonačelnika u gradovima koji, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, imaju više od 20 tisuća stanovnika, veoma se lako mogu vidjeti velike razlike u plaćama čelnika lokalne uprave što se  teško može objasniti.

Prema prijavi u imovinskoj kartici gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović ima mjesečnu bruto plaću 30.691,26 kuna odnosno neto 16.484,29 kuna. Možda neki od pokazatelja nisu ažurni i točni ali je na dan 5.srpnja vidljiv iskazani podatak u imovinskoj kartici gradonačelnika.

Sa tolikom plaćom može se živjeti ugodnim i lagodnim životom posebice kada se uzmu u obzir i sve druge pogodnosti koje uživa naš gradonačelnik poput korištenja službenog vozila bez ograničenja i biznis kartica sa limitom od 10 tisuća kuna.

Pokazatelj o plaći gradonačelnika Neferovića možda i ne bi bio interesantan da se njegova plaća ne usporedi sa plaćama drugih gradonačelnika u Hrvatskoj i to gradova koji imaju dva do tri puta više stanovnika, no imaju manje plaće. 

Primjerice gradonačelnici  Zadra, Siska, Varaždina i Pule, koji imaju gotovo dvostruko više stanovnika od Požege, imaju manju plaću od gradonačelnika Požege. Tu se svakako može usporediti i Grad Rijeka koja ima više od 128 tisuća stanovnika, a gradonačelnik Vojko Obersnel ima manju plaću od gradonačelnika Požege.

Iz svih pokazatelja, koji su vidljivi u imovinskim karticama, proizlazi da je gradonačelnik Grada Požege na šestom mjestu po bruto plaći među 29 gradova u Hrvatskoj koji imaju više od 20 tisuća stanovnika. 

Teška su vremena kada sve više i više građana “kopa po kontejnerima” kako bi pronašli nešto i kako bi našli ponešto za svoj obrok, a naši čelnici nemaju nikakvog suosjećanja s tim ljudima. 

Može li ovaj tekst probuditi svijest svih onih koji su odgovorni kako bi sve ovo razmotrili i rekli, “dosta” tolikoj rastrošnosti, trebamo se zbrojiti i dobro promisliti jer treba naći načina i pomoći onim obiteljima koje su ugrožene i  žive na rubu egzistencije, ostaje  za vidjeti.

0 Comment

Send a Comment