Brojni vozači u nazočnosti policijskih službenika popisali prisegu i obvezali se na puno toga……/FOTO/

Autor: D.K.

Obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa policijski su službenici požeško-slavonske policije, Policijske postaje Požega proveli na cesti pozivajući vozače prilikom njihovog nadzorna na poštivanje prometnih propisa. U toj prigodi gotovo svi vozači koji su bili nadzirani dali su svoje usmeno obećanje i potpisali pisani dokument „prisege“ u kojem se između ostalog obvezali da će biti odgovorni sudionici u prometu, koristiti pojas i pravilno vezati autosjedalicu, da neće konzumirati alkohol kad trebaju voziti te da neće koristiti mobitel dok voze.

Uz profesionalan pristup policijskih službenika za vrijeme nadzora sudionika u prometu, Marija Matijevića, Damira Matića i Gorana Čočića vozači su prihvatili kratku zanimljivu edukaciju uz skretanje pozornosti na poštivanje prometnih propisa. Tom prilikom vozačima je uručen dokument „Prisege“ koji su prethodno potpisali, a čemu su nazočili i predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske glasnogovornica Nikolina Janković i policijski službeni za preventivu i nadzor u cestovnom prometu Davor Bašića.

Među sudionicima u prometu koji su nadzirani i koji su prisegu potpisali bili su kako vozači osobnih vozila tako i teretnih odnosno autobusa i traktora.

-Evo danas me policija zaustavila dok sam vozio traktor. Vozim inače osobni automobil i uvijek nastojim poštivati prometna pravila i propise. Moramo se zakona pridržavati što je svima nama u interesu kako ne bi došli do neželjenih posljedica. Ugodno sam iznenađen dobivanjem dokumenta prisege. To je pun pogodak kao edukacija za sve nas – rekao je Dalibor Mikić.

Podsjetimo, Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i ove godine obilježava se prvi puta. Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15 652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.

Policija u svim prilikama upozorava građane na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nevezanje pojasa te prekoračenje brzine.

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88