Brojni posjetitelji kušali specijalitete Slavonije i Jadrana (foto galerija)

Autor: D.K.

DSC_4200POŽEGA – Požeškim Trgom Svetog Trojstva danas se širio miris slasnih delicija iz svih krajeva Hrvatske koje su za Požežane i njihove goste pripremali obrtnici u sklopu projekta „Zeleno plavo“, Riba Hrvatske – jedi što vrijedi” i „Tradicionalna jela uz Vincelovo”. Ovogodišnja manifestacija okupila je rekordan broj izlagača pa je tako svoje specijalitete pripremalo preko 220 sudionika, odnosno 21 udruženje obrtnika i to iz 15 županija. Uz bogatu gastro ponudu nije nedostajalo ni dobre kapljice po kojoj su Požežani daleko poznati.

– Ciljevi projekta “Zeleno-plavo” upravo i jesu povezati zeleno i plavo, odnosno kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, promovirati vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga, povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u turizmu te doprinijeti povećanju potrošnje proizvoda hrvatskog ribarstva kao i podizanju svijesti domaćih potrošača o ovim proizvodima i visokovrijednim namirnicama, promocija hrvatskih autohtonih proizvoda na domaćem turističkom tržištu. „Zeleno-plavo“ iznimno je značajno za naš kraj jer se na ovoj manifestaciji već danas razgovara o suradnji za nadolazeću turističku sezonu, čime se i ostvaruju ciljevi projekta – rekao je Ante Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije.
Prigodnim riječima okupljenima se obratio i požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

– Želim vam svima dobrodošlicu na naš trg i da se ovdje u pravom smislu sljubi zeleno i plavo. Aktivnost je velika oko ovih izložbenih mjesta pa pozivam i naše drage sugrađanke i sugrađane da dođu i kušaju specijalitete vrijednih obrtnika koji su donijeli dio “slanoga” u našu ravnicu. Želim vam svima ugodan boravak u Požegi i puno dobrih poslovnih rezultata u ovoj godini, s vjerom u lakše poslovanje i da se do godine ponovo sretnemo na ovom trgu s još većim zadovoljstvom – poručio je gradonačelnik Neferović.

Uz domaćine, manifestaciji je prisustvovao i Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske Obrtničke komore, dok je program otvorio izaslanik predsjednice RH i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Tradicionalno je zapaljena vincelovska vatra i podrezan trs, a posjetitelji su dobili i poduku od Tomislava Vidovića, vinogradara i predsjednika Udruge Stjepan Koydl. Uz bogatu ponudu slavonskih i jadranskih specijaliteta svoju je ponudu prezentirao i „Muzej u loncu” još jednim atraktivnim uličnim natkuhavanjem u kojem su sudjelovali i gosti obrtnici pripremajući stare slavonske specijalitete. Za zabavni program pobrinuo se Tamburaški sastav Zlatna dolina i Boris Ćiro Gašparac.

Manifestacija je održana u organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, Udruženja obrtnika Požege te Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, a pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore, Požeško-slavonske županije i Grada Požege, a cilj joj je unaprijediti i promovirati komplementarne mogućnosti turističke ponude obalnog i kontinentalnog područja Hrvatske. Pokrovitelji manifestacije su Hrvatske obrtničke komora, Požeško-slavonske županije i Grada Požege.

Manifestacija je prethodio Obrtnički forum u Gradskoj vijećnici kojemu je domaćin bio gradonačelnik Vedran Neferović. Sastanku je prisustvovao i izaslanik predsjednice RH i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore te brojni drugi, a razgovaralo se o značaju i mogućnostima poslovnog i interesnog povezivanja, novim znanjima i povećanju konkurentnosti te budućim planovima i projektima.

/Izvor: pozega.hr. ; foto: Marko Krstanović/

Više iz kategorije