Brojne su prednostima koje donosi članstvo u Europskoj uniji

Autor: PROMO

POŽEGA – Europska unija jedinstveno je gospodarsko i političko partnerstvo 28 europskih država koje zajedno pokrivaju velik dio kontinenta. Osnovana je nakon Drugog svjetskog rata poticanjem gospodarske suradnje s namjerom da zemlje koje međusobno trguju postanu gospodarski ovisne jedna o drugoj i time izbjegavaju sukobe.

Ono što je započelo kao isključivo gospodarska unija razvilo se u organizaciju koja obuhvaća područja politika, od razvojne pomoći do zaštite okoliša. Europska unija temelji se na vladavini prava: sva njezina djelovanja temelje se na ugovorima o kojima su dobrovoljno i demokratski odlučile sve države članice. Tim su obvezujućim sporazumima utvrđeni ciljevi EU-a u brojnim područjima djelovanja. U Europskoj uniji već pola stoljeća vlada mir, stabilnost i blagostanje, poboljšan je životni standard i uvedena jedinstvena europska valuta – euro.

Zahvaljujući ukidanju graničnih kontrola među državama članicama EU-a moguće je slobodno putovati gotovo čitavim kontinentom. Ujedno je postalo i mnogo jednostavnije živjeti i raditi  u inozemstvu unutar Europe. Jedinstveno tržište glavni je gospodarski pokretač EU-a kojim je u velikoj mjeri omogućeno slobodno kretanje robe, usluga, novca i osoba.  Drugi je ključni cilj razvijati taj veliki kapital kako bi Europljani od njega imali što veću korist.

Jedan je od glavnih ciljeva EU-a promicanje ljudskih prava unutar Unije i u svijetu. Ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava temeljne su vrijednosti Europske unije.

Europska unija i dalje se širi te istovremeno nastoji postići veću transparentnost i demokratičnost svojih institucija. Europski parlament s izravno biranim zastupnicima dobiva veće ovlasti, dok nacionalni parlamenati dobivaju jaču ulogu u suradnji s europskim institucijama. Istovremeno europski građani imaju sve više mogućnosti za sudjelovanje u političkom procesu.

Nakon 10 godina pregovora, Republika Hrvatska je 01. srpnja 2013. godine  postala 28. zemlja članica Europske unije. Potreba za informiranjem građana s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nije prestala već je postala sastavni dio naše svakodnevice. Europski tjedan obilježava se od 04. do 09. svibnja gdje se kroz razne informativno – obrazovne aktivnosti građanima pružaju informacije o europskim temama.

Želimo informirati sve stanovnike Požeško-slavonske županije o prednostima koje donosi članstvo u Europskoj uniji:

  • Putovanje u zemlje članice Europske unije samo s osobnom iskaznicom,
  • Studiranje pod istim uvjetima u bilo kojoj državi članici EU kao i studenti državljani te države članice,
  • Slobodna kupovina u bilo kojoj zemlji članici Unije bez plaćanja carine,
  • Pravo na konzularnu zaštitu veleposlanstava ili konzulata bilo koje druge članice EU-a

Ovom prigodom svim stanovnicima Požeško – slavonska županija čestita Dan Europe.

(Foto: Ilustracija, ec.europa.eu)

Više iz kategorije