Brojne investicije, izgradnje i radovi zahvaljujući “tuđim novcima”

PLETERNICA – Na sinoćnjoj 12. sjednici Gradskog vijeća Pleternice pred vijećnicima se našlo pet točaka o kojima su raspravljali i shodno predloženom donijeli odluke koje su sve prihvaćene, neke većinom a neke jednoglasno.

Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnice, koje je kasnije prihvaćeno, bez glasova vijećnika HDSSB-a i SDP-a, najviše je bilo kritizirano od strane HDSSB-ovog vijećnika Vlade Milkovića dok je s druge strane vijećnik HSU-a Zvonko Čorak dao sve pohvale za rad u tom razdoblju.

Prijedlog zaključka o izvršenju gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture za 2014. te Izvješće o održavanju infrastrukture za 2014. godinu jednoglasno je prihvaćeno kao i Odluka o odobrenju okvirnog kredita po žiro računu u iznosu od 4 milijuna kuna.

Vlado Milković, vijećnik HDSSB-a

Za Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika o radu bio je predložen amandman od strane vijećnika Milkovića da se uvrsti odredba da će se na web stranicama grada Poleternice nalaziti i svi drugi akti koji budu donijeti na sjednicama kako bi sve bilo transparentno i vidljivo. To nije prihvaćeno jer nema mogućnosti da se to odradi na sadašnjim web stranicama koje su, kako je rekla gradonačelnica Jozić, pred izmjenama. Što se tiče Odluke o komunalnoj naknadi o kojoj su vijećnici odlučivali ista je prihvaćena.

Mato Grgić, vijećnik SDP-a

Što se tiče Aktualnog sata bilo je dosta pitan ja upućenih gradonačelnici Jozić. Vijećnik Mato Grgić(SDP) pitao je gradonačelnicu vezano za kupovinu kuće Ive Kovačevića i njene uloge u kupovini i povezanosti s njime. Gradonačelnica je odgovorila kako je na to pitanje već dala pisani odgovor te je rečeno da će isti odgovor vijećnik dobiti u ponovljenom pisanom obliku.

Vijećnik Vlado Milković(HDSSB) pitao je gradonačenicu Jozić da li se na Općinskom sudu protiv nje vodi kazneni postupak. Uslijedio je odgovor vezan kako do sada nije kažnjavana i osuđivana te da se vodila na listi poreznih dužnika ali i da je svoj dug izmirila. Ostalo je nepoznato da li se postupak vodi na što je Milković iznio tvrdnju da ima od Općinskog suda potvrdu da se kazneni postupak protiv nje vodi.

Pitanja su bila upućivana i o izgradnjama i uređenjima infrastrukture što je zanimalo vijećnika Zvonka Čorka koji je dao primjedbu kako se sve usporeno radi te da je u ulici Eugena Podupskog “blato je do ušiju”. Vezano za to tražio je sastanak sa nadzornim inženjerom na koji je rekao da će pozvati i novinare.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

Gradonačelnica Jozić je rekla da je nositelj tih investicija Hrvatske ceste te da se radovi preko zime nisu mogli izvoditi. Radovi su započeti u jesen a plan je da bi se sve dovršilo do lipnja ove godine na što je Čorak odgovorio da radovi neće biti završeni do “Devetnica”. Gradonačelnica Jozić je zamolila građane za razumijevanje i strpljivost jer je to velika investicija koja u konačnici ide u prilog stanovnicima Pleternice kao i svi drugi radovi koji se izvode.

Prva točka dnevnog reda, koja se odnosi na Izvješće o radu za proteklih šest mjesec naišla je na veliko ne odobravanje od strane vijećnika Milkovića zbog takvog načina rada unatoč tom što se mnogo ulaže i to “tuđima sredstvima” jer je izvorni proračun od pet milijuna kuna nedostatan za tolike investicije. Gradonačelnica Jozić je nabrojala investicije i radove ali i projekte koji su započeti, završavaju se ili su završeni. Gradska knjižnica i čitaonica vrijedna 11,5 milijuna kuna, unapređenje postojećih dječjih igraonica u Brodskom Drenovcu, Zagrađu, Gradcu i Buku, pomoć i koordiniranje Udruzi Osmjeh na apliciranju na projekt financiranja 30 asistenata u nastavi, uska suradnja sa općinom Orašje u BiH jer je Pleternica partner na projektu koja se financiraju sredstvima Europske unije, u cilju lokalnog ekonomskog razvoja. Znatna su i sredstva Fonda za zaštitu okoliša kojima je odobreno sufinanciranje izrade energetskog certificiranja zgrada u vlasništvu Grada, zgrada Gradske uprave, Knjižnice, zgrada bivše Sloge, zgrada stare Škole, zgrada kina u Pleternici. Od Fonda za zaštitu okoliša odobreno je sufinanciranje izrada studija izvodljivosti s ciljem ostvarivanja energetske učinkovitosti za modernizaciju i nadogradnju zgrade Gradske uprave, modernizaciju i nadogradnju zgrade bivšeg dječjeg vrtića u ulici Prilaz u Pleternici, zgrade buduće srednje škole u Pleternici, izgradnje nove male hidroelektrane, izrađena Studija pred-izvodljivosti Solarni park, sufinancirana od strane Fonda za zaštitu okoliša, izgradnja Solarnog parka snage 1 MW u Poduzetničkoj zoni Pleternica. Od Fonda za zaštitu okoliša odobreno je sufinanciranje projekta Programa povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada Pleternice, otvoren je novi poligon Dječjeg vrtića Tratinčica, financiran od strane Slagalice – Zaklade za razvoj lokalne zajednice.

Brojni su i drugi radovi napravljeni po pitanju cestogradnje i ostale infrastrukture na što je vijećnik Milković dao primjedbu da se možda previše radi na uređenju infrastrukture, a da se istovremeno zaboravlja razvoj gospodarstva, kojem bi trebalo posvetiti više pozornosti. Vijećnik Franjo Lucić je rekao kako se određenim radovima trebaju stvoriti preduvjeti za gospodarstvenike te da je mnogo toga stavljeno njima na raspolaganje što nema u mnogim sredinama, počevši od inkubatora i zemljišta u gospodarskoj zoni koje se može dobiti po veoma povoljnim uvjetima uz sve druge potpore.

0 Comment

Send a Comment