Brojne aktivnosti za boljitak invalida

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Nositelji smo organizacije Dnevnog boravka za starije osobe kroz projekt „Lijepo je kada nismo zaboravljeni“, kojega vodi Julka Ivezić, a partneri u njemu su županija, grad Požega, te općine Jakšić i Brestovac u što je uključeno tridesetak osoba,  ostvarena je suradnja sa tvrtkom „Otos“ radi povoljnije nabave pomagala osoba s invaliditetom, a ostvarujemo i dobru suradnju sa drugim udrugama – riječi su Marinka Zeljka, predsjednika Udruge za razvoj i unapređenje pomagala i kvalitete života osoba s invaliditetom dodajući da im je u radu problem nedostatak prostora jer su sada smješteni u iznajmljenim prostorijama u ulici V. Mačeka 4 u Požegi, pa očekuju da će to uskoro riješiti.

Kroz program rekreracije i rehabilitacije pripremaju 20. studenog izlet svojih članova u Daruvarske toplice, a u radu je naglasak dat na socijalni pristup članstvu. Tako su dali potporu članovima na pleterničkom području koji su pogođeni posljednicama ovogodišnjih poplava, a omogućuju svojim članovima kupovinu zimnice i živežnih namirnica na otplatu. Uz to socijalno ugroženim osobama daju potporu kroz različite donacije.

-Ostvarujemo suradnju sa  udrugom „Radost“ iz Pleternice i tražimo rješenje za zapošljavanje osoba s invaliditetom tako da uskoro očekujemo upošljavanje jednog člana, a osiogurali smo radni prostor u kojemu će se pokrenuti proizvodnja sjedalica za stolice pa bi tu našla radna mjesta još nekoliko osoba – nastavlja M. Zeljko najavljujući da će pokrenuti domaću radinost kako bi članovi mogli raditi kod svojih kuća.

Sada u udruzi radi pet zaposlenika, dva vježbenika i nekoliko volontera, a ostvaruju dobru suradnju sa Požeško-slavonskom županijom i jedinicama lokalne samouoprave. Ove godine ostvarili su potporu tvrtke „Jamnica“ za projekt „Čudo riječi“, a kandidirali su projekt izgradnje dječjeg igrališta u selu Alaginci za sredstva zaklade „Slagalica“ iz Osijeka.

-Naša dugogodišnja iskustva u radu prihvaćaju i druge udruge našeg kraja, a pripremili smo više projekata za dobivanje sredstava iz fondova EU, ministarstava i fondacija radi olakšanja uvjeta života našim članovima, a cilj nam je i omogućiti mladima da se bave seoskim turizmom u svojim životnim sredinama – rekao nam je na kraju Marinko Zeljko.

(Foto: sonuset.hr)

Više iz kategorije