Brojne aktivnosti lovaca prepoznala i nagradila lokalna samouprava

POŽEGA – Protekla 2013. godina u radu Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije sa oko 1320 članova bila je izuzetno plodna. Najveći događaj bio je središnja proslava zaštitnika lovaca Sv. Huberta za našu zemlju koja je okupila oko tisuću lovaca iz svih krajeva Lijepe naše, a zajednička misa služena je u požeškoj katedrali Sv. Terezije Avilske. Lovačka društva su prošle godine dobila svoje zastave koje je kao poklon Požeško-slavonske županije uručio župan Alojz Tomašević.  Nadalje  kupljeni su stupovi i ograda za strelište u Bzenici,  te izdano 265 iskaznica za strane lovce čime se potvrđuju razvojni potencijali lovnog turizma u ovom kraju – istakao je na godišnjoj izvještajnoj skupštini saveza njegov predsjednik Zdravko Vujnović dodajući da su organizirali predavanje o minskim opasnostima u lovištima na ratom pogođenim područjima, proveli nekoliko streljačkih natjecanja, a ovaj savez dao je prvaka države u pripremi lovačke kotlovine! Izrazio je ponos što je njihov rad prepoznala lokalna samouprava pa je on dobio godišnju nagradu grada Požege, a sada ovaj savez kolektivnu nagradu županije!

Nemjerljiv je humanitarni rad lovaca počevši od kuhanja čobanca sa kojeg prihod svake godine ide Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju „MI“ iz Požege, zatim dočeka i okrijepe više tisuća hodočasnika prilikom prolaska kroz površine Lovačkog društva „Jelen“ ka svetištu u Voćinu, pa do donacija desetak lovačkih društava mesom divljači kao potpora Caritasu Požeške biskupije i caritasima više župa ovog kraja.

Uz sve to lovačka društva i njihovi članovi neizostavni su na brojnim priredbama kao što su Glazbeni festival u Požegi, Festival graševine i pjesme u Kutjevu, Požeški kotlić i drugima.

Posebne pohvale Lovački savez Požeško-slavonske županije uputio je čelništvima pet lovačkih društava s područja gradova Pakrac i Lipik zbog vrhunske organizacije Lovačkog bala, te Lovačkom društvu „Vidra“ iz Čaglina za organizaciju prvog zajedničkog lova na divlju svinju s lovcima iz Vukovarsko-srijemske županije.

Na skupu je Denis Milošević, predsjednik Povjerenstva za ocjenu trofeja iznio podatak o ovogodišnjim ocjenjivanjima 361 trofeja od kojih će 58 dobiti medalje, potpredsjednik saveza Damir Grujić govorio je o kinologiji, zatim potpredsjednik Branko Bertelović o gospodarenju objektima, potpredsjednik Božidar Terzić o izobrazbi kadrova, te predsjednik Povjerenstva za streljaštvo Tomica Mrđenović o provedenim natjecanjima.

U raspravi je Branko Mihalj(„Slavonac“ Kutjevo) govorio o problemu naleta vozila na divljač i manjkavostima Zakona o oružju, Zvonko Svoboda(„Vepar“ Kaptol) i Željko Tubić(„Lapjak“ Velika) o legalizaciji lovačkih objekata, te B. Terzić o potrebi uništavanja čagljeva u lovištima. Istaknuta je dobra suradnja sa Policijskom upravom Požeško-slavonskom čiji je načelnik Dario Dasović bio gost skupštine.

Pet lovaca primilo zlatne plakete za 50 godina rada u lovstvu

Pet lovaca i to Antun Poljak(„Papuk“ Biškupci), Jakob Marić(„Vranovac“ Vetovo), Ivan Kunce i Josip Peterle(„Fazan“ Pakrac), te Dragutin Bešlić(„Psunj“ Orljavac) primili su zlatne plakete Hrvatskog lovačkog saveza za 50 godina aktivnosti u lovstvu, a sudionicima skupa pridružio se i jedan od najstarijih lovaca ovog kraja i dugogodišnji tajnik saveza Laca Grabusin kojega su lovci toplo pozdravili.

0 Comment

Send a Comment