Broj upisane djece u prve razrede osnovnih škola na području Požeško-slavonske županije veći je za devet učenika u odnosu na prošlu 2018./2019. školsku godinu: Je li to ohrabrujući podatak?

Autor: DK

Od jeseni će u školske klupe požeško-slavonskih škola sjesti 641 prvašić. To je brojka za školsku 2019./2020. godinu koja je veća za devet učenika upisanih u prvi razred ako uspoređujemo 2018./2019. školsku godinu, a 14 više uspoređujući 2017./2018.

To je podatak koji smo dobili iz Ureda državne uprave Požeško-slavonske županije. Možemo li reći da je to ohrabrujući podatak ili trebamo s razlogom imati određenu zabrinutost. Sve u svemu stanje po školama ne daje previše razloga za optimizam posebice u onima gdje je evidentan ne baš manji broj pisanih u odnosu na prethodne godine.  

Trend je da mediji prenose negative trendove koji napisi podižu čitanost. Ovoga puta to ne možemo činiti jer brojke sve govore.

Možda najviše razloga imaju zadovoljstvo gradske škole u Požegi kao i Katolička osnovna škola u kojima je broj upisanih đaka-prvaka broj nešto veći. Cesarićeva škola koja je prošle godine imala 69 prvašića, u novoj školskoj godine ima njih 73. Osnovna škola Julija Kempfa, u odnosu na prošlogodišnji broj od 57, ove godine broji 61 prvašića, a Kanižlićeva škola od lanjskih 54 broji ovogodišnjih 59 novih učenika. Katolička osnovna škola u 2018/2019 godini imala je 37 prvašića, a u jesen dolazi njih 45.

Gledajući na broj upisane djece u gradske škole u Požegi s razlogom se može postaviti pitanje koliko je djece kod njih upisano s područja drugih jedinica lokalne samouprave, prvenstveno, grada Pleternice, općine Jakšić i Brestovac te naselja Mihaljevci, Novi Mihaljevci i Globrdci koji prema mreži škola pripadaju matičnoj školi Trenkovo, koja ima Područnu školu u Mihaljevcima. Određeni broj djece sa svih tih područja upisan je u neke od gradskih škola u Požegi, koji broj umanjuje upise u pripadajuće matične škole u Jakšiću i Pleternici odnosno njihove područne škole. Poznato je da je čak i organiziran prijevoz djece s područja izvan grada Požege za što se s pravom može postaviti upiz o zakonitosti takve organizacije, o kojoj će temi više biti riječi po dobivanju više informacija o tome.  

Što se tiče Osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu ona ima 25 prvašića, dva manje nego 2018/2019 godine. Dok je škola Ivana Gorana Kovačića u Velikoj ostala a istom broju- 34 prvašića. Osnovna škola Vladimira Nazora iz Trenkova ima 19 upisanih prvašića, jednog manje nego lanjske godine, kao i škola Vilima Korajca u Kaptolu odnosno 20 učenika učenika upisanih u 2019./2020. školskoj godini.

Zabrinjavajući je podatak o broju upisane djece u jakšičku matičnu školu Mladost koja bilježi pad i to s 41 na 27 učenika. Škola Zdenka Turkovića u Kutjevu ima upisanih 47 učenika, sedam više nego prethodne godine, dok čaglinska Stjepana Radića ima 26 upisanih prvašića, jednog manje nego prethodne godine.

Pleternička škola Fra Kaje Adžića ima osam učenika manje, odnosno 75 u odnosu na lanjskih 83. Bit će zanimljivo vidjeti podatak koliko je prvašića upisano s područja grada Pleternice u neku od požeških Osnovnih škola kao i onaj o broju upisanih s područja općine Jakšić.

OŠ Braća Radić u Pakracu ima 81 prvašića, tri više nego prethodne godine, Oš Grigor Vitez Poljana  ima 16 učenika, primjetno povećanje u odnosu na lanjsku godinu kada ih je bilo 10, a škola u Lipiku ima jedog manje i to 34 učenika.

Foto: Arhiva, d.k. / pozega.eu

Više iz kategorije